La Marató de Donants de Sang, que és la campanya de donació més gran de l’any, començarà aquest dissabte, dia 8, i s’allargarà fins al 15 de gener als principals hospitals del país i en les més de 40 campanyes de donació organitzades arreu de Catalunya. Tant dissabte, 8, com diumenge, 9, es podrà donar sang per primera vegada enguany al vestíbul de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, a la plaça de la Universitat.

La crida vol arribar a donants nous.

L’objectiu és arribar en total a les 10.000 donacions, xifra que es considera òptima per tornar a una situació de normalitat i recuperar així la mitjana de donants nous, que ha baixat a la meitat en els últims dos anys. Amb el lema “Suma’t a la generació donant”, la marató vol animar a viure l’experiència de la donació de sang, i fer-ho amb l’ajuda d’“influencers” com Long Li Xue, Berta Aroca o Rustem, que donaran sang i convidaran a través de tots els seus canals, especialment TikTok, a sumar-se a la iniciativa.

La campanya té estètica de videojoc.

Per donar sang cal reservar hora al web donarsang.gencat.cat.

La covid-19 ha fet baixar les donacions

La sisena onada de covid-19 ha impactat de manera negativa en les donacions ja que les restriccions han fet baixar el nombre de donants nous gairebé a la meitat. A més, l’augment de contagis d’aquestes últimes setmanes han provocat moltes anul·lacions de persones apuntades per donar sang que havien estat positives. També han anat de baixa a causa de les vacances de Nadal, i per això s’anima tothom a donar sang aquests dies. L’any 2020, més de 7.000 pacients de covid-19 van requerir transfusions.

Actualment hi ha una reserva de 5.000 unitats de sang, la meitat del que seria normal per poder garantir la demanda dels hospitals. Durant el 2021 no n’ha faltat, però, gràcies a les més de 220.000 donacions.

La Marató de Sang 2022 vol assolir les 10.000 donacions.

Una campanada per cada donant nou

El tancament d’universitats i escoles, el teletreball a les empreses i el fet que no s’hagin pogut organitzar jornades festives al voltant de la donació han fet que menys persones hagin donat sang per primera vegada. Si en un any normal més de 30.000 persones comencen a donar sang, el 2020 i 2021 van ser poc més de la meitat.

La marató celebrarà cada donant nou amb una campanada al punt de donació, un gest per agrair l’altruisme i la solidaritat dels donants.

Tocaran una campana per cada persona que doni sang per primera vegada.