Sanitat explica reducció quarantenes espanya

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha comparegut aquest dimecres per explicar la reducció de les quarantenes per als positius de covid de 10 a set dies. Una decisió presa “per unanimitat” al Consell Interterritorial de Salut amb les comunitats autònomes. “Tots els directors generals de Salut Pública han apostat per la conveniència de reduir el temps d’aïllament de 10 a set dies perquè el temps d’incubació de la variant òmicron és més curt“, ha afirmat.

La mesura entra en vigor aquest dijous, 30 de desembre, i no serà necessària cap prova per acabar la quarantena. D’aquesta manera, es pretén adaptar-se a la situació actual que, segons ha explicat Darias, és d’un creixement de contagis pràcticament total d’òmicron però amb casos més lleus.

Salut no s’oposa al canvi en les quarantenes

Abans de conèixer-se el canvi en les quarantenes, la Generalitat ja ha s’ha mostrat a favor d’aquesta reducció als positius, per “l’impacte social” que tenen aquests aïllaments. Aquest parer és compartit amb, com a mínim, cinc comunitats autònomes més, algunes de les quals, com Madrid o Andalusia, han plantejat la mesura al Consell Interterritorial d’aquest dimecres.

La reducció dels dies d’aïllament en cas de ser positiu arriba després que el govern català estipulés i tirés marxa enrere, poc després, les quarantenes per a tots els contactes estrets de positius, independentment de si tenien la pauta completa de vacunació.

Propera reunió per avaluar la tornada a l’escola

La ministra de Sanitat també ha anunciat una reunió el 4 de gener a les 9 h per avaluar els protocols a seguir en el retorn dels alumnes als centres educatius després de les vacances nadalenques. S’aposta, però, per la presencialitat a les aules. “Les escoles han estat un espai segur i s’ha de garantir la presencialitat durant el proper trimestre i fins a finals de curs”, ha assegurat Carolina Darias.

En canvi, la ministra sí que ha apuntat les noves restriccions per a l’àmbit esportiu, especialment pel que fa a l’esport professional. La Comissió de Salut Pública ha definit un aforament del 75 % per a recintes esportius exteriors a l’aire lliure i un 50 % en el cas de pavellons i recintes tancats. Tot això, acompanyat sempre de la mascareta obligatòria i la prohibició de consumir menjar o begudes i fumar.

Més tests d’antígens

En ser preguntada sobre l’escassetat dels tests d’antígens a les farmàcies espanyoles, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat que la situació es revertirà els propers dies, ja que, segons afirma, aquesta setmana arribarà una comanda de tests a la distribució. En aquest sentit, ha recordat que s’ha autoritzat l’ús excepcional de tests d’antígens professionals i ha fet una crida a notificar tots els positius autodiagnosticats per poder fer un seguiment acurat de l’evolució de la pandèmia.