Les reivindicacions feministes han omplert el centre de Barcelona durant la gran manifestació del 8-M, que aquest any ha transcorregut sota el lema “Dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis“. Hi han participat 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, la mateixa assistència que va tenir l’any passat. En la protesta hi ha tingut molt de pes la denúncia de la discriminació laboral i la feminització de la pobresa, a més de la situació crítica que viuen les dones a Gaza.

La marxa, convocada a les 18 h als Jardinets de Gràcia, no ha arrencat fins ben bé 40 minuts més tard i després de recórrer el passeig de Gràcia ple a vessar, ha arribat a l’Arc de Triomf a les 20 h, on s’ha llegit el manifest i hi ha hagut actuacions musicals.

Prou violències masclistes

Entre les proclames que s’han vist aquest 8-M n’hi ha hagut moltes en referència a posar fi a la violència sexual, sobretot entre les dones més joves. El clam contra la violència masclista i contra els feminicidis (n’hi va haver 13 el 2023 a Catalunya), tot i que no figurava en lema de la manifestació d’enguany, també han marcat les proclames de la marxa. S’ha reclamat acabar amb la precarietat, i la bretxa salarial, i s’ha posat el focus, en la doble discriminació que pateixen les dones migrants. De fet, un any més la marxa ha reclamat la fi de la llei d’estrangeria per “patriarcal i racista”.

Entre les assistents, moltes han coincidit en la necessitat de seguir la lluita feminista i han denunciat la manca d’educació per combatre les desigualtats. Alguna d’elles, com la Yolanda, professora de secundària, ha admès que es troba “amb molts joves que no acaben d’entendre que és el feminisme, i molts nens ho veuen com un atac contra els homes”.

Les dones amb discapacitat, a la capçalera

A la capçalera, en un dels blocs de la zona no mixta, s’ha situat l’anomenat espai anticapacitista, per a dones amb alguna discapacitat, que també denuncien una doble discriminació per aquest fet. Algunes de les assistents han narrat les barreres laborals que els ha suposat a la vida la seva, així com a l’hora de relacionar-se. A la fi del recorregut, se’ls ha habilitat un espai davant de l’escenari, un gest que els agradaria que fos més habitual.

Solidaritat amb les dones de Gaza

Els assassinats de dones a Gaza també han ocupat gran part de la manifestació, amb la participació de l’entitat Prou Complicitat, i altres grups de suport a Palestina, com ara famílies de Catalunya organitzades que s’han unit per alçar la veu escandalitzades per “la massacre de civils, sobretot dones i infants que Israel està perpetrant a Gaza”. De fet, segons l’ONU, en aquesta zona palestina han estat assassinades 9.000 dones, i el 70 % dels morts pels atacs d’Israel són dones i infants. Aquest bloc ha denunciat, a més, que s’està privant les dones dels drets humans més bàsics, com l’accés a productes d’higiene.

La manifestació reivindicativa però alhora festiva no ha registrat incidents. De la mateixa manera ha transcorregut la marxa estudiantil que al matí han aplegat unes 5.000 persones., també al centre de la ciutat.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?