vacuna coronavirus

Israel ha començat aquest divendres a administrar la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19 a la població major de 60 anys. És el primer país del món a fer aquesta tercera injecció. El Govern espanyol encara no ha anunciat oficialment si aprovarà administrar una dosi de reforç a la població que ja està vacunada amb la pauta completa, si bé el debat a Catalunya sobre aquesta qüestió ha estat present aquests darrers dies.

El president d’Israel, Isaac Herzog, ha estat un dels primers a rebre la tercera dosi de la vacuna i s’ha mostrat orgullós que Israel sigui el primer país del món a adoptar la decisió, segons ha publicat el diari ‘The Times of Israel’.

Opinions diverses sobre la tercera dosi

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va afirmar fa tot just una setmana en una entrevista a Onda Cero que “sens dubte” caldrà vacunar-se cada any de la covid. Va explicar que les dosis de reforç seran necessàries per protegir la població de les noves variants del virus que aniran apareixent. “El Govern ja ha subscrit contractes amb Pfizer per un import de 1.800 milions d’euros i 400 milions d’euros amb Moderna per al 2022 i 2023″, ha explicat la titular de Sanitat.

A Catalunya, les autoritats sanitàries han optat per esperar un nou pronunciament per part de l’Agència Europea de Medicaments (EMA). La directora gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Yolanda Lejardi, assegura que no es plantejaran la injecció d’una tercera dosi fins que l’EMA ho indiqui.

BioNTech la planteja i l’OMS la desaconsella

En qualsevol cas, hi ha empreses que han posat sobre la taula els darrers mesos la necessitat d’una tercera injecció. El cofundador de BioNTech Ugur Sahin ja va admetre a l’abril que probablement caldria injectar-se una altra dosi de la vacuna de Pfizer per tal de garantir que l’efectivitat del vaccí es manté en el temps. Tal com va explicar, l’efectivitat de la vacuna de Pfizer és del 97 % durant els sis primers mesos, però després comença a baixar. Per això, Sahin va manifestar que “caldrà administrar una tercera dosi entre nou mesos i un any després de la segona”.

Tot i això, aquestes afirmacions contrasten amb la posició que fins avui ha manifestat l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’organisme desaconsella una tercera dosi de la vacuna contra la covid. Considera que les dades científiques no ho justifiquen i que, a més, això incrementa la desigualtat entre països. El mateix parer té l’Associació Espanyola de Vacunologia, que considera “il·lògic i irresponsable vacunar amb la tercera dosi els països rics quan hi ha països que no poden vacunar”.