residència gent gran
Foto: ACN

(ACN) Un estudi mostra que un 29 % dels casos positius per coronavirus detectats en residències de gent gran durant la primera onada de la pandèmia eren totalment asimptomàtics. Els símptomes més freqüents dels malalts eren, amb diferència, la febre (71%) i la dispnea (40%). L’estudi, fet per investigadors de Vall d’Hebron en cooperació amb l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha estat publicat ara a la revista ‘PLOS One’. En total, s’han analitzat 2.092 casos positius de covid-19 en 80 centres residencials de gent gran entre l’1 de març i el 31 de maig del 2020.

Una de les conclusions principals és que els casos asimptomàtics o amb pocs símptomes van contribuir de manera important a les dinàmiques de transmissió del virus.

Símptomes aguts i durant nou dies

Els símptomes, segons el document, van tenir una persistència diferent depenent de cada cas. Tot i això, van ser majoritàriament aguts i van allargar-se uns nou dies. Una altra de les qüestions que remarca és que les dimensions dels espais on residien les persones de la mostra no van tenir una relació directa amb el nombre de casos que es van registrar.

A banda, també es ressalta que el col·lectiu de gent gran és vulnerable, per l’alta mortalitat als centres. Segons l’estudi, la mortalitat acumulada durant el període corresponent a la investigació va ser del 21,75 %.

Control estricte per evitar l’entrada del virus

Amb les dades analitzades, la publicació remarca en les conclusions la importància de prevenir l’entrada del SARS-CoV-2 a les residències, així com també de fer seguiment dels indicadors d’infecció i fer proves PCR al personal i els usuaris. “L’aparició potencial de noves variants futures de SARS-CoV-2 i la durada de la protecció immunològica en aquest grup de la població requereix un estricte control i plans de resposta a les residències”, conclouen els investigadors.

L’arribada de la cinquena onada va provocar una altra explosió de contagis a les residències. Davant d’això, Salut ha endurit els protocols per poder entrar-hi, com ara la obligació dels familiars de fer-se un test d’antígens encara que estiguin vacunats, i l’increment d’una a tres proves PCR als treballadors.