punt d’informació contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques

L’Ajuntament de Barcelona ha obert un punt d’informació i assessorament contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques per detectar i combatre aquests comportaments a l’espai públic. El servei està ubicat a la cruïlla entre el passeig marítim de la Barceloneta i el carrer de Trelawny, concretament entre la discoteca Opium i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). S’ha posat en marxa aquest divendres al vespre.

El nou punt municipal romandrà operatiu tots els divendres i dissabtes fins al 28 d’agost, entre les 19 h i la 1 h. Compta amb un equip educatiu de quatre persones expertes en violències masclistes i LGTBI-fòbiques: dues persones romandran fixes en el punt i les altres dues seran itinerants, és a dir, transitaran a peu per la zona.

S’hi dona una atenció acurada i de confiança

Segons ha informat el consistori, el servei ofereix un espai que permet prestar una atenció acurada i en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han patit qualsevol tipus de violència o bé volen rebre informació i assessorament.

Segons l’Ajuntament, l’actual situació sanitària i les mesures aplicades respecte a les limitacions de l’oci nocturn en espais privats fa preveure que hi hagi més afluència de persones en hores nocturnes en determinades zones de la ciutat. El passeig marítim acostuma a ser una espai de relació on es concentra un elevat nombre de persones durant els mesos d’estiu i els caps de setmana, alhora que és una zona turística. Per això, el consistori ha centrat els esforços a actuar en aquesta zona.

La via pública no sempre és un espai segur

Barcelona ha patit un augment de la violència masclista i homòfoba en l’últim any. Tal com publicava l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), les agressions homòfobes a Barcelona s’han duplicat, sumant ja 62 des de començaments d’any Segons l’OCH, l’espai públic és l’àmbit on més agressions homòfobes es produeixen, seguit d’internet, l’habitatge i el transport públic. Amb aquesta obertura es dota l’espai més conflictiu d’una eina de prevenció i ajut, com també s’ha fet recentment amb el transport públic.

A més, la violència sexual o l’amenaça de patir-la és una de les formes prioritàries de limitació d’accés als espais públics en clau d’igualtat per a les dones. Alguns punts de la ciutat esdevenen espais de trobada i relació on acostumen a concentrar-se un nombre elevat de persones i és en aquestes situacions és on es poden produir agressions sexuals o comportaments abusius de tipus sexual.