centre atenció primària

(ACN) La directora gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Yolanda Lejardi, espera que al setembre els centres d’atenció primària (CAP) i els hospitals de Catalunya puguin recuperar l’activitat no urgent, ara aturada per l’impacte de la cinquena onada de la covid al sistema sanitari. Tot i que la resolució aprovada pel Servei Català de la Salut (CatSalut) perquè el sistema sanitari només atengui activitat urgent i inajornable preveu una durada màxima de tres mesos, Lejardi ha dit en una entrevista a RAC1 que és un termini “conjuntural”, que depèn de cada centre, i que “no es desprograma de manera igual a tot el país”.

La directora gerent de l’ICS ha explicat que alguns dels seus centres ja estan desprogramant activitat no urgent i ajornable des de fa setmanes. En concret, els de l’àrea metropolitana de Barcelona ja fa gairebé 21 dies que “s’han vist obligats a desprogramar”. Ara esperen que, “de la mateixa manera que l’onada ha pujat, torni a baixar, i permeti a la tornada del setembre tenir la capacitat de recuperar aquesta activitat“.

Lejardi ha fet una apel·lació a la “responsabilitat col·lectiva” per aturar la cinquena onada. En aquest sentit, ha remarcat que “totes les mesures per reduir la interacció social són importants”, però que també és “responsabilitat de tots”, ja que “potser no cal que ens ho prohibeixin”.

Sobre la tercera dosi, en espera de l’EMA

Després que la ministra de Sanitat, Carola Darias, afirmés divendres que “tot apunta” que caldrà una tercera dosi de la vacuna, Lejardi ha remarcat que no s’ho plantejaran fins que hi hagi una indicació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA). “Fins que no hi hagi posicionament de les agències reguladores, no buscaria titulars en aquest sentit”, ha dit.