xeringa vacunació
Font: ACN

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, creu que el proper repte del departament serà l’administració d’una vacuna de reforç de la covid, i ampliar la vacunació als menors d’entre 6 i 12 anys. Darias, però, posposa la decisió fins que hi hagi “evidències científiques” en el cas dels menors, i fins que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) avaluï les dades sobre la necessitat d’una tercera dosi que han presentat Pfizer i Moderna.

Pfizer va anunciar a principis de juliol que està desenvolupant una tercera dosi de reforç contra la variant delta, i que es podria administrar de sis a vuit mesos després de les dues primeres dosis. Moderna també va anunciar al maig que la seva vacuna necessitaria una tercera dosi de reforç.

La prioritat: la immunitat de grup

De moment, la ministra considera que la prioritat és arribar al 70 % de la població vacunada abans que s’acabi el mes d’agost, i que després s’ha de posar especial èmfasi a vacunar els joves i els adolescents abans que comenci el curs escolar. Un cop s’assoleixi, Darias creu que es podrà estudiar la possibilitat d’ampliar la vacunació als menors de 6 a 12 anys, i també la necessitat d’administrar dosis de reforç de la vacuna.

L’OMS, contrària a una tercera dosi

De moment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) desaconsella una tercera dosi de la vacuna contra la covid. Considera que les dades científiques no ho justifiquen i que, a més a més, incrementa la desigualtat. Fa uns mesos, l’OMS també es va mostrar contrària a la vacunació de nens i adolescents per poder fer arribar el vaccí a països sense recursos.

L’Associació Espanyola de Vacunologia ho veu “il·lògic i irresponsable”

En la mateixa línia que l’OMS, el vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Ferran Moraga-Llop, creu que “seria il·lògic i irresponsable vacunar amb la tercera dosi en els països rics quan hi ha països que no poden vacunar”, on per tant hi ha més circulació del virus i més risc que aparegui una nova variant contra la qual no serveixin les vacunes. Només en el cas de persones amb una baixa resposta a la vacuna “podria ser necessari posar una dosi de record”.

També el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha defensat esperar que “tota la població de Catalunya estigui vacunada abans de posar una tercera dosi a algun grup concret”. Ara bé, ha demanat que quan s’arribi a la immunitat de grup s’actuï ràpid si es detecta que “els vaccins han perdut eficàcia en alguns grups”.