El ritme de vacunació a Barcelona avança de manera diferent segons el barri i l’edat dels ciutadans. Segons les dades del Departament de Salut, el Raval Sud és l’àrea bàsica de salut (ABS) amb menys percentatge d’immunitzats amb la pauta completa però actualment ja ha superat el 50 % de població vacunada. El segueixen la resta d’àrees de Ciutat Vella i Via Bàrcino, a la Trinitat Vella, el Poble-sec i Ciutat Meridiana. A Barcelona en general, el 73,2 % dels ciutadans han rebut la pauta completa.

A l’altra cara de la moneda, i en color turquesa més clar al mapa, hi ha les zones amb el percentatge més alt de vacunació completada. La primera és Sants, amb un 78,3 %, seguida de les ABS Cotxeres (Sant Andreu) i Sardenya (el Baix Guinardó), amb el 77,7 %. Fa 15 dies, la Verneda va liderar les dades de vacunats. Actualment hi ha 26 punts percentuals de diferència entre la zona més vacunada i la que té una xifra més baixa.

El 76 % dels barcelonins tenen la primera dosi

El 76,4 % dels barcelonins han rebut la primera punxada de la vacuna des de l’inici de la campanya, el 27 de desembre. De moment, les dades dels ciutadans de 12 a 14 anys amb la primera dosi mostren desigualtats entre barris de fins a 27 punts percentuals. Les ABS CAP Sant Andreu i CAP Casernes són les que acumulen més percentatge de vacunats, el 73,5 % i gairebé el 71 %. La dada contrasta amb l’àrea que té menys nens amb una dosi: el 46 % del Gòtic.

Consulta al mapa la proporció de persones que han rebut almenys una punxada a cada àrea bàsica de salut i filtra-ho per la franja d’edat que t’interessi. En tons marronosos se senyalen les ABS que no han assolit el 50 % dels vacunats i en tons blavosos, els que sí.

Joves del Raval Sud, pendents d’assolir el 50 %

Pel que fa a la població que ha rebut la pauta completa de la vacunació, ja sigui una segona dosi o un vaccí monodosi de Janssen, les diferències són més clares entre grups d’edat, més que entre àrees bàsiques de salut. Però, lògicament, es veuen diferències en les franges joves perquè el procés es va iniciar més tard.

Dels 15 als 19 anys, fa 15 dies hi havia set ABS que encara no havien superat el 50 % de vacunats amb pauta completa. Actualment només hi ha una: el Raval Sud, amb un 47 % de joves d’aquesta franja immunitzats.

Per compensar les zones amb menys accés a la vacunació (ja sigui per bretxa digital, barrera lingüística i factors culturals o reticències a vacunar-se), l’Ajuntament de Barcelona va obrir 25 punts d’informació en què els ciutadans poden resoldre dubtes i demanar cita per vacunar-se. La campanya també es reforça amb punts mòbils de vacunació en barris més vulnerables com la Trinitat Vella, Porta, Ciutat Meridiana o el Poble-sec.