L’augment de la pressió assistencial en el sistema sanitari en aquesta nova onada de la pandèmia de covid-19 coincideix amb l’acabament de les obres dels hospitals satèl·lit que s’estan construint com a annexos de sis hospitals catalans, la majoria a l’àrea metropolitana. El primer a posar-se en funcionament serà el de l’Hospital de Bellvitge, que està previst que obri la setmana que ve.

Quan estigui a ple rendiment s’hi podran atendre fins a un centenar de malats covid repartits en quatre plantes, dues de les quals d’urgències. Però no es contractarà més personal. En l’últim any, l’Hospital de Bellvitge ha incorporat 400 professionals i calcula que seran suficients.

A Barcelona ciutat també s’està construint un annex al Parc Sanitari Pere Virgili, que s’espera que s’inauguri com a molt tard d’aquí a dues setmanes. “Serviran per donar resposta a aquest nou embat, hi treballaran els professionals en molt millors condicions i, a més a més, els usuaris podran ser molt més ben atesos que quan els vam haver d’atendre en biblioteques, en espais guanyats als pàrquings, etc.”, ha comentat aquest dijous en roda de premsa Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut. 

Hospitals més preparats

A banda dels hospitals satèl·lit, la tercera onada de coronavirus agafa els hospitals més ben preparats. A l’Hospital del Mar, per exemple, en començar la primera onada només disposaven de 20 llits de cures intensives, ara en canvi, podrien arribar fins a 100. També a l’Hospital de Sant Pau han passat de 30 abans de la pandèmia a 55 llits d’UCI. Gràcies a això no ha calgut habilitar espais extraordinaris per atendre pacients com els pavellons esportius que sí que es van utilitzar en la primera onada la passada primavera.

Dos hotels salut en funcionament

Un altre equipament d’emergència durant la primera onada van ser els hotels salut, on s’atenen pacients de coronavirus que no estan greus però que a casa seva no poden complir amb l’aïllament. En el pitjor moment de la pandèmia a Barcelona n’hi va arribar a haver sis i ara només n’hi ha dos en funcionament.