Els 3 acusats pels atemptats del 17-A

El judici pels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils entra en la seva recta final amb la presentació de les conclusions definitives. La fiscalia ha mantingut la petició d’entre vuit i 41 anys de presó per als tres acusats dels atemptats del 17 d’agost del 2017.

Concretament, la fiscalia demana 41 anys per al principal acusat, Mohamed Houli, i 36 anys per Driss Oukabir, tots dos presumptes membres de la cèl·lula gihadista, per integració en organització terrorista, tinença i fabricació d’explosius així com conspiració per un delicte continuat d’estralls. També ha demanat vuit anys de presó per a Said Ben Iazza, per col·laboració.

La representant del ministeri públic ha descartat el delicte d’assassinat perquè considera que els tres acusats no van participar directament en els atemptats, encara que pertanyessin a la cèl·lula gihadista responsable dels atacs que van causar 16 morts i 140 ferits.

Les associacions de suport a les víctimes mantenen l’acusació per assassinat

Associacions de víctimes com AVT i Associació 11-M o el sindicat dels Mossos USPAC mantenen l’acusació per assassinat i demanen presó permanent revisable a Houli i Oukabir. També ho ha fet l’acusació dels pares del nen de tres anys mort a la Rambla, Xavi Martínez, exercida per l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas que, a més, ha sol·licitat que s’obri una nova investigació sobre l’imam Abdelbaki es Satty.

Pel que fa a les defenses, la de Mohamed Houli ha defensat que el principal acusat va seguir obligat les instruccions de la cèl·lula de Ripoll i ha negat que estigués radicalitzat. La seva advocada ha reconegut que va participar en l’adquisició de material per fabricar explosius, però diu que no en va fabricar perquè no en sabia. Les de Driss Oukabir i Said Ben Iazza s’han ratificat i demanen l’absolució. La setmana vinent les parts presentaran els informes finals.