El Sindicat Manter ha anunciat en un comunicat que ha arribat a un acord amb l’Ajuntament i la Cooperativa SOM (propietària de l’immoble) per marxar de l’espai conegut com La Caracola (situat al Raval) i reubicar-se en un altre local. En concret, el Sindicat Manter es traslladarà a un local de l’Ajuntament a la Zona Franca —en cessió d’ús— , on hi instal·larà el taller de la marca Top Manta.

A més, l’acord també preveu què passarà amb les persones vulnerables que vivien dins de La Caracola. D’una banda, l’Ajuntament oferirà una pensió temporal a la Virginia, fins que Caixabank, l’antiga propietària, no li doni un pis en lloguer social. I, de l’altra, el consistori també oferirà una pensió a l’Humberto i la seva família fins que aconsegueixi un contracte laboral. De fet, el consistori explica ha reallotjat temporalment els 14 ocupants de La Caracola.

Segons el Sindicat Manter, la Cooperativa SOM també abonarà 43.000 €, que es repartiran entre els fins ara ocupants del local (38.000 €) i la cuina del taller de Top Manta (5.000 €). A l’octubre, l’Ajuntament va mediar amb La Caixa (antiga propietària del local) per evitar que s’executés el desallotjament judicial de La Caracola.

Adeu (a mitges) al Raval

Així doncs, amb l’acord, el Sindicat Manter marxarà del seu enclavament al barri del Raval i es traslladarà a la Zona Franca. A través d’un comunicat, el sindicat lamenta “haver de marxar del Raval, un barri que ens ha vist néixer, que ens ha protegit i ens ha donat suport sempre”. El nou local són uns baixos de 350 metres quadrats d’un edifici municipal al barri de la Marina del Prat Vermell. Mentre s’hi fan obres per adequar-lo, el sindicat treballarà en uns altres baixos municipals, al Raval.

Ara bé, tot i que el taller de Top Manta marxarà del barri, el mateix comunicat assegura que la botiga de la marca sí que s’hi mantindrà (al carrer d’en Roig): “Des de la botiga seguirem contribuint al barri i a les lluites compartides”.

L’Espai de l’Immigrant, fora de l’acord

Dins de l’acord per buidar La Caracola, però, no tot han sigut flors i violes. De fet, l’altra entitat que s’havia establert dins del local —l’Espai de l’Immigrantva decidir abandonar les negociacions. Tot i que no n’han donat més detalls, els responsables de l’Espai de l’Immigrant han explicat via Twitter que no han acceptat diners de la Cooperativa SOM per ser “l’empresa que els desnona”.

“Hem sortit ja del lloc i ens hem acomiadat dels companys”, han dit a les xarxes socials.

Una situació fruit de l’especulació i la llei d’Estrangeria

L’Ajuntament es mostra satisfet amb l’acord que “dona solucions reals a persones en situació d’emergència”, ha assegurat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra. El regidor ha lamentat que tot i així, que aquesta situació es deu a “la ferotge especulació immobiliària que pateixen barris com el Raval” i ho ha atrubuït també a la llei d’Estrangeria. Serra ha recordat que les persones que vivien o feien ús de l’edifici estaven en situació administrativa irregular i per tant, no poden treballar ni tirar endavant un projecte de vida.