Estafes

Els Mossos d’Esquadra alerten que han detectat diverses modalitats d’estafa relacionades amb la pandèmia derivada del coronavirus. Segons expliquen en un comunicat, el “modus operandi” dels estafadors consisteix a trucar telefònicament i oferir vacunes, material sanitari (com guants, mascaretes o EPI) o la possibilitat de netejar i desinfectar recintes.

Després, demanen una quantitat de diners mitjançant una transferència per internet. Prèviament, aconsegueixen informació d’institucions i directius per donar credibilitat a la trucada i aconseguir més informació i, en conseqüència, un benefici econòmic.

Trucades des de l’estranger fent-se passar per Salut

La investigació dels fets ha revelat que les trucades telefòniques provenen de diversos països estrangers com Mèxic o els Estats Units, però els estafadors es fan passar per personal sanitari del Departament de Salut.

Els agents han detectat que les estafes es produeixen en centres d’atenció primària, centres de dia, residències de gent gran o altres centres socials. Majoritàriament s’han dut a terme durant el darrer trimestre del 2020. El mes de novembre es va detectar un creixement exponencial de les estafes, que van passar de 14 a 176, i al desembre, coincidint amb el període de vacunació, les estafes han augmentat fins a 121.

Consells per evitar ser víctimes d’una estafa

Davant d’aquestes estafes, els Mossos d’Esquadra donen alguns consells per evitar ser enganyats com desconfiar de qualsevol trucada que ofereixi la vacuna, material sanitari o desinfecció, i recorden que la vacuna és gratuïta i que no s’ha de fer cap pagament ni donar cap dada bancària. En cas de dubte, aconsellen trucar al centre de salut de referència i si es rep alguna trucada d’aquestes característiques o s’és víctima d’una estafa es recomana denunciar-ho al 112.

Els Mossos d’Esquadra en col·laboració amb el Servei de Teleassistència de l’Ajuntament de Barcelona han difós els consells entre les persones grans per evitar que siguin víctimes d’aquestes estafes. Des de l’abril fins al desembre del 2020 s’han avisat 13.900 persones grans.