bar eixample persiana abaixada

Un altre capítol de la batalla judicial de la FECASARM contra les restriccions imposades per la Generalitat per lluitar contra la pandèmia del coronavirus. Els serveis jurídics de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musical han presentat aquest dijous una demanda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que acompanyen amb dos informes pericials, que asseguren que posen “en evidència” les mesures a la restauració i l’oci nocturn.

La primera prova pericial, elaborada per la consultora LINKERS, conclou que quan més restrictives han estat les mesures als sectors de la restauració i l’oci nocturn, “més han empitjorat les dades epidemiològiques”.

L’informe, que ha estudiat dades oficials de la Generalitat i el Ministeri de Sanitat, també diu que la principal font de contagis en l’àmbit social han estat les reunions de familiars i amics —representen el 74 % dels brots i el 68 % dels contagis— . En canvi, segons el mateix estudi, l’aportació del sector de la restauració ha estat d’un 3 % de mitjan i l’oci nocturn legal d’un 1 %.

“Des de maig del 2020 era possible garantir espais d’oci tancats segurs”

La segona prova pericial, elaborada per l’empresa SIEXEIN, se centra en les mesures dels darrers mesos. El document conclou que “no era necessari restringir horaris ni activitats perquè es podien implementar en espais tancats com equips de desinfecció d’aire i superfícies, proves de diagnòstic“, entre altres mesures.

L’informe s’ha acompanyat de certificacions que, la FECASARM, asseguren que validen l’eficàcia d’aquests sistemes —eficàcia d’un 88,75 %— .

En la demanda també han incorporat el resultat de la prova pilot a la Sala Apolo de Barcelona, en què no es va produir cap contagi per covid-19 entre els assistents al concert.

Reunió amb Salut i Interior per reactivar el sector

Aquest dimecres, representants del sector es van reunir amb representants dels departaments de Salut —el secretari general, Marc Ramentol— i d’Interior —la secretària general, Elisabeth Abad—. El secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, va demanar al govern que flexibilitzés les restriccions de manera urgent, perquè “els sectors estan totalment abandonats”.

Asseguren que acumulen pèrdues de prop dels 10.000 milions d’euros.

El govern català es va comprometre a activar en la mesura que sigui possible noves ajudes i treballar en la flexibilització, tot i que no van marcar cap data al calendari.