El govern preveu que la pressió assistencial que haurà de suportar el sistema sanitari les properes setmanes “s’assemblarà més a la primera onada”, que a la segona. Segons el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, es preveu un escenari que pot arribar fins als 900 ingressos a les UCI de pacients amb covid.

Els 900 pacients covid a les UCI és un volum “altíssim” al qual es podrien sumar entre 200 i 300 ingressos més per altres patologies. “Podem anar a un escenari de 1.200-1.300 persones a llits de crítics”, alerta Comella. El responsable del CatSalut assegura que el sistema s’ha preparat des de l’inici de la pandèmia i que “té capacitat de resposta”. Tot i això, alerta que aquesta situació provocarà que se’n ressenti la resta d’activitat assistencial, que s’haurà de demorar. A més, si es compliqués encara més, “la situació de desbordament seria una realitat en el sistema”, alerta. 

La consellera de Salut Alba Vergés alerta que hi ha més de 1.000 pacients a les UCI, i el 60 % són covid. Vergés ha dit que “és moltíssim per al sistema sanitari” i ha reclamat al “ministre candidat” Salvador Illa les eines per prendre les mesures que toquen.

Més d’un 10 % de desprogramacions

Des de fa uns dies la pressió assistencial ja ha provocat que els centres hospitalaris estiguin ajustant l’activitat. Comella ha explicat que actualment la desprogramació és d’entre un 10 i un 15 %, en funció dels territoris i alerta que seguirà creixent les properes setmanes.