La Generalitat ha concretat aquest diumenge algunes de les mesures que va anunciar divendres i que els alcaldes dels municipis afectats -entre els quals Barcelona- van demanar que aclarís davant dels molts dubtes que havien aixecat. En aquest text, la Generalitat determina que els gimnasos i poliesportius han de tancar, mentre que els esdeveniments esportius a porta tancada es poden seguir fent sense públic. La normativa també permet fer esport amb un màxim de 10 persones del grup de convivència.

Platges obertes i locals de nit tancats

Un dels dubtes que plantejaven els ajuntaments era si calia tancar les platges i, segons el document publicat per la Generalitat, poden seguir obertes però recomanen reforçar les mesures de control i de seguretat. Als usuaris els demanen anar-hi només amb les persones amb les quals conviuen. Pel que fa a les piscines, només poden obrir aquelles que siguin descobertes i a les comunitàries s’hi permet l’accés.

En el decret inicial s’especificava que sales de teatre, cinemes i sales d’oci nocturn han de tancar. En la revisió del document es dona per fet que aquests equipaments estaran tancats. I afegeix la prohibició de les activitats extraordinàries i de caràcter temporal culturals, esportives i recreatives.

Bars i restaurants oberts i cita prèvia al comerç

Els bars i restaurants poden mantenir l’activitat i les terrasses, tot i que l’horari l’haurà de regular l’Ajuntament tenint en compte que la Generalitat prohibeix l’activitat d’oci nocturn. Al text es demana a la població evitar el consum d’aliments i begudes a l’espai públic perquè impedeix l’ús de la mascareta i, per tant, hi ha risc de contagis.

El Govern català també recomana als comerços, serveis i centres comercials fer ús de la cita prèvia per evitar l’aglomeració de persones a l’espai. D’altra banda, els mercats ambulants es podran fer, tot i que, com a les platges, es recomana reforçar-ne el control i la seguretat.

L’Ajuntament pot demanar permís per obrir els equipaments

Ara bé, totes aquestes directius són susceptibles de canvi perquè la normativa permet als ajuntaments demanar una autorització al Comitè de Direcció del Procicat perquè els equipaments que es veuen obligats a tancar -ja siguin culturals, educatius, socials o esportius- puguin obrir sempre que es respectin les mesures de protecció, hi hagi hora concertada i un registre de dades de contacte.

El document també explicita què considera espai tancat: qualsevol edifici, instal·lació o espai a l’aire lliure delimitat per tancaments o elements perimetrals, amb la qual cosa això obre la porta a tancar indrets com el Tibidabo o alguns parcs.

Totes aquestes mesures són les correccions de les noves mesures que va anunciar el Govern català divendres davant l’increment de casos de coronavirus a Barcelona i l’àrea metropolitana. Els detalls d’aquestes prohibicions i recomanacions arriben després que els 13 ajuntaments metropolitans, entre els quals hi ha el de la capital catalana, es reunissin dissabte amb l’executiu per exigir decisions “coherents, sense contradiccions i clares”. De fet, s’ha creat un Procicat metropolità per millorar la coordinació entre els representants dels consistoris i el govern.