Reunió Procicat metropolità

El Procicat metropolità s’ha reunit per primera vegada aquest dissabte a la tarda amb un objectiu sobre la taula: millorar la coordinació entre els 13 ajuntaments de l’àrea metropolitana afectats per  les noves mesures impulsades per la Generalitat per controlar els nous brots de coronavirus.

El delegat del govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha anunciat que aquesta nit es treballaran “amb els experts les propostes que han fet els municipis” per modificar alguns aspectes de la resolució del DOGC per tal que diumenge al matí es puguin tenir “les respostes necessàries”. En concret, s’avaluaran les propostes en els àmbits cultural, esportiu, comercial (amb especial èmfasi amb els mercats ambulants) i platges, així com la possibilitat d’acordar horaris de restauració i hoteleria. Fernàndez ha indicat, a més, que les mesures preses estan recollides en una resolució que té un procediment legal i per modificar-ne el contingut també s’ha de fer el mateix procés.

Els ajuntaments demanen més concreció a la Generalitat

Els 13 ajuntaments han denunciat en una nota de premsa conjunta que “no s’ha rebut per part del govern una explicació clara i coherent sobre com aplicar als municipis les diferents mesures aprovades i publicades.” També lamenten que el Procicat “no ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió”.

Els ajuntaments també diuen que han fet arribar a la Generalitat un llista de punts on es demana més concreció, especialment en els àmbits cultural, esportiu, comercial i a les platges. 

Els alcaldes asseguren que mentre no s’acabin de concretar aquests punts “els municipis aplicaran la normativa tal com està redactada per l’autoritat competent, que és el Govern de la Generalitat” del que s’acaba desprenent que s’hauran de posar en marxa les actuals restriccions dictaminades pel govern.

A tot això els alcaldes també han recordat a la Generalitat que segueix sense estar garantit un sistema de detecció i seguiment de casos adequat i que reiteren l’oferiment de “cooperar en el control i la gestió a nivell local del contagi.”

Colau demana mesures “coherents, sense contradiccions i clares”

Sobre les mesures i recomanacions que cal aplicar a Barcelona, l’alcaldessa ha demanat que siguin coherents, sense contradiccions i clares per a la ciutadania: “El sector cultural ha manifestat el seu malestar, amb raó, perquè al mateix temps que s’autoritza les terrasses a obrir, els actes culturals, els quals mantenen distàncies de seguretat, queden prohibits”, ha posat com a exemple.

Colau ha comparegut acompanyada per videoconferència dels alcaldes i alcaldesses dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona afectats per les restriccions i recomanacions de la Generalitat. Tots ells han mostrat “lleialtat institucional” al Govern català, però també han demanat millorar el dispositiu de seguiment i rastreig de contactes per poder fer un aïllament efectiu dels casos positius. Així mateix, han reclamat més transparència i disposar de dades desglossades per municipis.

Torra reconeix la importància d’anar “alineats”

Després de la reunió entre govern i ajuntaments, el president Torra ha destacat en un comunicat, ja que no ha comparegut, que és imprescindible “anar alineats amb els ajuntaments”. Sobre la creació d’un Procicat metropolità, Torra ha detallat que el coordinarà el delegat del Govern català, Juli Fernández, i que servirà per seguir l’evolució de la pandèmia i l’efecte de les mesures de restricció.