Barcelona ha abandonat les fases de la desescalada i ha estrenat aquest divendres la nova normalitat —com ho anomena Madrid— o la represa —com ho ha batejat el govern català. De fet, la fase 3 no ha durat ni un dia a Barcelona perquè la Generalitat de Catalunya ha decidit avançar la fi de l’estat d’alarma al territori català i anunciar una regulació pròpia.

Tots aquests canvis tan sobtats han fet difícil per als responsables de bars i restaurants seguir la normativa en vigor a cada moment. En molts d’aquests establiments, segons han explicat els seus responsables a betevé, “estan desorientats”. De fet, alguns creuen que amb la fi de la desescalada poden omplir de nou totes les taules, com feien abans de la crisi del coronavirus.

I no és així. Segons la normativa publicada aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat, fins al 25 de juny, els aforaments continuen limitats: un 50 % en els establiments tancats i un 75 % en els espais a l’aire lliure. A partir de dijous, 25 de juny, però, aquest límit desapareixerà. Ara bé, això no vol dir que es puguin posar totes les taules, com es feia abans. S’hauran de col·locar de manera que es garanteixi una un espai de seguretat de 2,5 m² per persona.

També s’obrirà la possibilitat que aquest espai de seguretat sigui inferior, per exemple en un cinema o teatre, però llavors els usuaris hauran de dur obligatòriament mascareta, s’haurà de fer un registre d’assistents i s’hauran d’establir circuits de circulació dins els locals. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la normativa tindrà un règim sancionador però confia en el sentit comú de tothom per evitar aglomeracions.

Més capacitat als grans recintes

Per als grans recintes, l’etapa de represa sí que suposa canvis importants. Sobretot perquè en creix el límit d’assistents màxim fins a les 3.000 persones assegudes, en el cas dels espais oberts, i fins a les 2.000, també assegudes, en el cas dels tancats. Això obre la porta a ampliar l’aforament, per exemple, dels concerts que ja es comencen a programar per a aquest estiu.