La taxa de contagis per sobre del llindar de l’1 i altres indicadors alerten de l’augment de la transmissió comunitària del coronavirus. Aquesta situació ha arribat fins i tot abans del previst per les autoritats sanitàries. Les xifres preocupen els professionals sanitaris. El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, alerta que l’atenció primària està molt tensionada i apel·la a la responsabilitat ciutadana per frenar els contagis.

Madrid i l’efecte radial

Amb les dades a la mà, Padrós ha estat contundent: “Estem en un moment crític”. I ha insistit que el conjunt de l’estat espanyol és el país que està pitjor de la Unió Europea. Les crítiques, ha dit, venen de dins però també de fora. Per això, cal posar fil a l’agulla. El president del Col·legi de Metges s’ha mostrat especialment contundent amb les mesures que s’han adoptat a Madrid, perquè considera que “arriben tard”.

També veu amb molta inquietud l’efecte radial que pugui tenir la situació a Madrid. En aquest sentit ha demanat a la ciutadania responsabilitat: “Hem d’evitar els viatges i desplaçaments que no siguin imprescindibles”. Aquest missatge l’ha dirigit al conjunt dels ciutadans madrilenys, però també barcelonins. En aquest cas, ha mostrat preocupació pel volum de vehicles que han sortit de la capital catalana aprofitant el pont de la Mercè. “Tots aquests moviments són contraproduents”, ha sentenciat.

L’atenció primària, molt tensionada

El president del Col·legi de Metges recorda que l’atenció primària està molt tensionada perquè està suportant el pes de l’epidèmia, i alerta que els professionals sanitaris estan al límit. Una mostra en són les tres jornades de vaga que han fet els metges interns residents (MIR). Padrós considera imprescindible una reforma del sistema sanitari català i ha recordat el document consensuat presentat al juliol en què els sanitaris detallaven els principals canvis que s’hi haurien d’introduir i també la inversió que requereix.