El Departament de Salut ja va alertar a principis de setembre que la fi de les vacances podia incrementar la transmissió comunitària a Barcelona, però les autoritats sanitàries no esperaven que l’augment dels contagis es produís tan aviat. “Esperàvem aquests indicadors a finals de mes, no avui”, ha dit el director de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La corba dels casos positius tant a la ciutat com al conjunt de Catalunya té un pendent “més pronunciat” que setmanes enrere i, per això, Salut demana extremar al màxim les precaucions.

A Barcelona i en qüestió de pocs dies, l’anomenada Rt, que ens diu quantes persones contagia un positiu per coronavirus, ha passat de 0,9 a 1,26. “Esperàvem un pendent menys pronunciat. Això ens fa estar molt atents”, ha insistit Argimon. La corba també puja en picat a la regió sanitària Metropolitana Sud i en indrets com la Cerdanya: “Són aquestes pujades les que necessitem aturar clarament”.

Alerta per la mascareta a les terrasses

Josep Maria Argimon assegura que la majoria dels brots es produeixen en entorns familiars i amb amics. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha insistit en l’ús de la mascareta a les terrasses, tal com ja va fer el president Quim Torra, per evitar contagis. “Potser pensem que no cal dur la mascareta si hem d’estar una estona xerrant amb una persona. És un contrasentit“, ha lamentat. Per això, demana treure’s l’element de protecció només mentre es menja o es beu quelcom.

Precisament per frenar l’expansió del virus, Salut vol prohibir les reunions de més de sis persones, tant en l’àmbit públic com en el privat.

Un 3 % de positius als cribratges massius

El cribratge massiu al Raval Nord ha aconseguit detectar un 3,3 % de persones amb coronavirus asimptomàtiques, segons ha informat el Departament de Salut. En total, s’hi van fer 1.316 proves PCR, de les quals van donar positiu 43. Al barri de la Trinitat Vella van fer-se 1.690 tests, dels quals 48 van donar positiu (2,8 %).