Aquest divendres la secció sindical SUT (Solidaritat i Unitat dels Treballadors) a l‘empresa MagmaCultura ha anunciat la convocatòria d’una vaga indefinida a partir de dissabte, 26 de setembre, els dissabtes i diumenges (l’horari d’obertura del temple). L’aturada afecta els treballadors del servei d’atenció al visitant. Afirmen que “treballen en unes condicions per sota de Conveni del Lleure i de l’Estatut dels Treballadors” i afegeixen que tenen “modificacions constants” en les jornades laborals, “falta de compensació dels dies festius treballats i problemes i impagaments constants a les nòmines”.

En un comunicat destaquen que ” la gota que ha fet vessar el got” ha estat que quan es va reobrir el centre de treball després de la pandèmia per coronavirus, “es va desafectar una part molt reduïda de la plantilla, cosa que va generar un augment de la càrrega de treball i la negació del gaudiment de les vacances”.

Els treballadors denuncien que la plantilla fa més hores de les que té per contracte mitjançant les hores complementàries i que, per tant, això ha afectat la seva prestació de l’ERTO, perquè només cobren per la jornada que estan donats d’alta i no la real treballada.

Demanen que es desafecti l’ERTO

També reclamen “que es desafecti de l’ERTO vigent a més treballadors, ja que des de la reobertura de la basílica al públic i l’estimulació de les entrades per als barcelonins la Sagrada Família no han fet més que incrementar l’aforament al temple, cosa que deixa només una desena de treballadors per torn quan abans n’eren una trentena”. En el comunicat posen com a exemple que el darrer cap de setmana (18 i 20 de setembre) sis  treballadors van haver d’informar i guiar un miler de visitants cada hora. 

Segons els treballadors, el comitè de vaga ha sol·licitat una reunió a les empreses. Afirmen que la Junta Constructora del Temple i MagmaCultura, “no només no han respost a la convocatòria sinó que han intentat bloquejar la vaga, negant-se a rebre’n la informació i vulnerant-ne el dret”.

“És un moment inoportú per fer una vaga”

L’empresa MagmaCultura, que gestiona la plantilla de la Sagrada Família, ha defensat que actualment la plantilla està subjecte al conveni del lleure que garanteix unes condicions òptimes per al conjunt de professionals. A més, l’empresa afegeix que el sector cultural viu un moment especialment complicat i considera que aquesta vaga és “inoportuna”. Segons MagmaCultura, actualment el 90% de la plantilla de la Sagrada Família està en situació d’ERTE i la resta de professionals treballen a partir dels dies d’obertura del temple, que en el context actual es limiten als caps de setmana. Les condicions laborals respecten escrupolosament el conveni del lleure, que estableix les condicions del conjunt de professionals del sector a Catalunya. L’empresa conclou que caldrà confiar que el procés de diàleg dels agents socials amb el govern central permeti allargar els ERTE el temps que sigui necessari.