La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, preveu que el pic de persones ingressades als llits crítics en aquesta cinquena onada de la pandèmia pel coronavirus pot arribar, abans del mes d’agost, a 400 o fins i tot 500 pacients a les UCI. En una entrevista a RAC1, Craywinckel ha dit que els centres estan compatibilitzant l’activitat per tractar pacients malalts de covid amb altres patologies quan molts professionals comencen les vacances d’estiu. Per això, ha remarcat que aquest és un moment “molt complicat”.

La responsable del Servei Català de la Salut considera que falten “mans” per atendre tots els malalts i, per això, no ha descartat demanar a alguns sanitaris que interrompin les vacances, si bé ha deixat clar que aquesta ha de ser l'”última opció”. Assegura que aquesta és “gairebé una línia vermella”, però recorda que tenen “aquesta primera missió d’ajudar i atendre la població”.

Ja hi ha desprogramacions als hospitals

Després de diversos dies amb la corba de contagis disparada i amb l’increment d’hospitalitzats per la covid, Craywinckel ha dit que els hospitals de Catalunya ja tenen dificultats per mantenir l’activitat programada. A això cal sumar que hospitals com el de Sant Pau han cancel·lat les visites a causa de l’increment de positius.

Segons Craywinckel, bona part dels contagis s’estan produint al carrer, en grans festes, sortides, viatges de fi de curs o festes de graduació, entre altres. “Hi ha molta interacció social“, ha assegurat. La directora del CatSalut s’ha mostrat preocupada per aquest fet perquè creu que la por de la realitat de contagiar-se no ha calat entre els joves. “En aquests moments tenim un volum rellevant de pacients a les UCI per sota dels 40 i tenim casos d’onades prèvies de gent jove amb covid persistent“, ha remarcat.

Admet que la reobertura no va ser prou lenta

Sobre el toc de queda a Catalunya, ha indicat que s’hauria de mantenir fins que la incidència sigui més baixa. “No ens hauríem de permetre una incidència acumulada per sobre dels 250 i viure amb normalitat”, ha afegit. El criteri del toc de queda, ha apuntat, és rebaixar la incidència i que hi hagi una tendència. Com a mínim, ha augurat, s’allargarà tres setmanes.

Craywinckel ha reconegut que la reobertura no va ser prou lenta com hauria d’haver estat i ha reconegut l’error. Des del punt de vista del CatSalut, a més, creu que s’ha reaccionat tard als contagis i lamenta que els “tempos” no fossin els mateixos que per a la desescalada. El toc de queda aprovat, ha afirmat, estava posat damunt la taula des del 4 de juliol.