residència de gent gran

La Generalitat endureix de nou les restriccions a les residències de Catalunya davant l’avenç de la cinquena onada. Si fa 10 dies es va modificar el protocol, ara els departaments de Salut i Drets Socials han fet un pas més: els familiars que vulguin accedir als centres s’hauran de sotmetre a un test d’antígens obligatori encara que tinguin la pauta completa de vacunació contra la covid-19.

Segons el document, a més, es redueix el nombre de visitants simultanis: si fins ara n’hi podia haver tres, es limita a dos. Per altra banda, les conselleries han intensificat el control al personal que hi treballa cada dia. Han decidit augmentar d’una a tres les proves PCR setmanals als treballadors no vaccinats. Els qui sí que ho estiguin seguiran fent-se una prova per setmana.

Per acabar, les noves restriccions també preveuen realitzar un test d’antígens ràpid a tots aquells professionals que, de forma esporàdica, entrin a les residències de gent gran, com ara podòlegs, perruquers o voluntaris. La prova també es farà a les persones que acudeixin al centre per recollir un familiar i fer una sortida a l’exterior. Totes les mesures s’aplicaran a partir de dimarts vinent, 20 de juliol.

Una de cada 10 residències té positius

Amb data de 15 de juliol, una de cada 10 residències de Catalunya té positius de coronavirus. Del total de 1.028 centres, 31 (el 3,01 %) són vermells, és a dir, tenen brots de covid; 112 (el 10,89 %) són taronges i, per tant, tenen casos però el brot es considera controlat, i 885 (el 86,08 %) són verds i estan lliures del virus. Pel que fa a la vacunació de residents, el 96 % tenen almenys una dosi i el 94 %, totes dues.

Si s’analitza l’estat dels centres residencials específics de gent gran que hi ha només a la ciutat de Barcelona ─250 en total─ les dades són un pèl més optimistes. Les residències lliures del virus són el 87,2 % (218 centres), les classificades amb el color taronja són el 12,4 % (31 centres), i de vermelles tan sols se n’ha reportat una.