Aquest dimarts el periodista del diari ‘Público’ Carlos Enrique Bayo ha comparegut a la Comissió d’Investigació del Parlament de Catalunya sobre els atemptats del 17-A de la Rambla i Cambrils. El redactor ha donat explicacions sobre l’exclusiva en què revela que l’imam de Ripoll i cervell dels atacs va ser confident del CNI, que el va fitxar a canvi de no deportar-lo,  i que els serveis d’intel·ligència feien un seguiment exhaustiu dels joves de la cèl·lula terrorista. Bayo ha defensat el rigor de la seva investigació, que ha durat un any, i ha assegurat que no pot donar més detalls de les proves perquè assenyalarien les seves fonts, que són confidencials.

L’atemptat es podria haver evitat? “És la pregunta del milió” ha dit el mateix Bayo, i li han formulat en més d’una ocasió durant la compareixença. I el periodista ha contestat. Bayo ha assegurat que el CNI té els recursos, la intel·ligència i els professionals per a protegir-nos del terrorisme, “si no, jo estaria aterrit”, ha dit, però ha assegurat que no van ser prou diligents i que van cometre una negligència temerària i que, en la seva opinió, es podria haver evitat. Bayo ha insistit que es tracta només d’una opinió, això sí, “l’opinió d’una persona que ha investigat durant molts mesos”.

L’arxiu d’Es Satty es va esborrar el 18-A

Una de les revelacions de les informacions publicades pel mitja digital és que el nom d’Es Satty es va esborrar del fitxer de fonts del CNI l’endemà dels atemptats. Durant la compareixença davant els partits polítics al Parlament, Bayo, ha insistit que “moltes persones -gent amb molta responsabilitat dins el CNI- ho van veure aquell matí del 18 d’agost” perquè l’arxiu estava encara accessible i “tots els cossos de seguretat i els serveis d’intel·ligència buscaven l’imam” l’endemà dels atemptats.

El periodista s’ha mostrat convençut que ni la policia ni el CNI no sabien que Es Satty havia mort a l’explosió d’Alcancar perquè el xalet va quedar destrossat i es va tardar a trobar les restes del cadàver. Bayo ha volgut defugir teories conspiratòries, i ha assegurat que creu que la deflagració va ser un accident.

“Cal posar fi a la llei de secrets oficials de Franco, perquè és medieval”

En resposta a la pluja de crítiques que qüestionen la seva investigació, Bayo ha afirmat que “no fa insinuacions, sinó preguntes”. En aquest sentit, crítica que el PP, PSOE i Cs hagin vetat al Congrés una comissió d’investigació sobre aquests fets. El periodista ha assegurat que en les democràcies avançades el més normal és que s’investigui què ha fallat quan hi ha un atac terrorista, i ha posat a tall d’exemple els Estats Units després dels atemptats de l’11-S.

El redactor de ‘Público’ en culpa la llei de secrets oficials vigent des del franquisme, i ha estat taxatiu: “El que s’ha de fer és posar fi a aquesta llei que va promulgar Franco als anys 60 i que continua en vigor. En 40 anys de democràcia cap govern no l’ha modificada”, i conclou, “no és que sigui decimonònica, és que és medieval”.

Altres testimonis

En la mateixa sessió de la comissió d’investigació també hi ha comparegut prèviament el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar.