El periodista del diari Público Carlos Enrique Bayo assegura en una entrevista exclusiva a betevé que l’imam de Ripoll va fer de confident del CNI fins al dia dels atemptats. Segons Bayo, el Centre Nacional d’Intel·ligència també tenia controlats els telèfons dels integrants de la cèl·lula.

Un any intens d’investigacions, de recerca de documents i de parlar amb diferents fonts han portat Carlos Enrique Bayo a publicar els missatges que demostren aquest intent d’intercanvi de comunicacions per mitjà de la tècnica de la bústia morta. El periodista afegeix, però, que l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, “no era una persona massa llegida, possiblement per això mai no va informar per aquella via”. El que sí que queda acreditat, diu Bayo, és que “tenia un controlador que parlava un castellà perfecte”.

Controlaven els seus moviments

Segons Bayo, el Centre Nacional d’Intel·ligència tenia interceptades les comunicacions de l’imam i de la resta de membres que van atemptar a Barcelona i Cambrils. D’aquesta manera en controlaven els moviments i coneixien els viatgers que van fer a Bèlgica, Suïssa o Alemanya. No només controlaven el que feien a través de la geolocalització “sinó també els plans que tenien”, comenta. En l’informe reservat, al qual ha tingut accés el periodista, s’especifica que planejaven comprar un vehicle Subaru de segona mà a Suïssa.

Fins on arribava el coneixement del CNI?

Si el centre d’intel·ligència espanyol sabia que els nois volien adquirir aquest vehicle per utilitzar-lo per tornar de nou a Catalunya, “què més coneixia dels seus plans?”. És la pregunta retòrica que es fa Bayo. Els interrogants es resoldran els propers dies perquè aquesta és només una part de tot aquest treball d’investigació. “Tenim moltíssimes coses encara per explicar”, avança.

El periodista també es pregunta per què el PP, Ciutadans i el PSOE van impedir que s’obrís una comissió al Congrés per respondre tots aquests interrogants.