La Plataforma per un Port Ciutadà ja ha posat fil a l’agulla per intentar frenar la construcció del museu Hermitage, que es vol instal·lar en un solar situat a la nova bocana d’aquesta infraestructura. L’associació ha entregat una quinzena d’al·legacions al Port de Barcelona perquè considera que aquest equipament és innecessari i inapropiat, i vol que es destini l’espai a altres usos que es podrien triar a través d’un procés de diàleg.

Afectacions per l’increment de la mobilitat de la Barceloneta

Una de les queixes que fan és l’afectació en la mobilitat que hi hauria a la zona. L’entitat assegura que el museu portaria cap a la Barceloneta un milió de visitants l’any i això afectaria de ple un barri que, denuncia, “té una forta pressió turística”. Assegura que el “passeig de Joan de Borbó està molt col·lapsat” i amb l’obertura de l’equipament la situació empitjoraria. Segons diuen, per aquesta via es fan cada dia 11.000 desplaçaments a peu, en transport públic i en vehicle privat, i amb l’Hermitage se n’haurien d’afegir 5.000 més.

Preocupació per l’impacte mediambiental

L’altra gran tema que preocupa l’entitat, i així ho ha manifestat en les al·legacions, és l’impacte mediambiental del projecte. Denuncia que el Port no ha fet un “estudi rigorós” sobre les afectacions que tindria l’equipament en aquesta matèria.

Un altre dels punts poc clars que afirmen han detectat és l’import en la taxa que hauria de pagar l’Hermitage per instal·lar-se al Port. Afirma que la xifra és de 345 euros per m2 l’any. Un import que titlla “d’insuficient” i que estaria “fora de mercat”. L’altra queixa que han assenyalat és que el projecte no recull cap estudi sobre l’impacte de gènere de la instal·lació. Daniel Pardo, de la Plataforma per un Port Ciutadà, posa com a exemple que en la urbanització de l’entorn del museu s’hauria de tenir en compte la il·luminació perquè no deixi racons foscos i que generin inseguretat.

Un altre dels punts controvertits que els ha posat en alerta és que el projecte el firmen dues empreses que demanen els permisos perquè una tercera companyia es faci càrrec d’aquest equipament. Segons la Plataforma, es tracta d’una fórmula “estranya”.

“L’Hermitage no convé a la ciutat”

Daniel Pardo ha assegurat que l’equipament “no convé a la ciutat” per diversos motius, com el creixement continu dels turistes i l’expulsió dels veïns de la ciutat. Finalment, Pardo ha exigit al govern d’Ada Colau que aturi el projecte. Per la seva banda, l’Ajuntament ha assegurat que encara no s’ha decidit quin equipament cultural ocuparà la nova bocana i que caldrà “un estudi de viabilitat rigorós i amb garanties per assegurar-ne la viabilitat”.

Fa tres mesos l’Hermitage va sol·licitar formalment el desembarcament al Port. Tot i que la paperassa burocràtica avança l’Ajuntament tindrà última paraula per dir si autoritza l’arribada de l’equipament en aquest espai de la ciutat.