Els fets han passat cap a les cinc de la tarda a la Rambla quan una furgoneta ha entrat al carril central del passeig i ha atropellat diverses persones. Els Mossos d’Esquadra han activat un fort dispositiu policial a la Rambla i han establert un ampli cordó policial de seguretat a la zona, des del carrer de Pelai amb Balmes fins a l’avinguda del Portal de l’Àngel, on han tancat tots els comerços.

A causa de la incertesa sobre la ubicació dels autors dels fets, els Mossos han aconsellat als vianants -la majoria turistes- que es confinessin als comerços i locals propers. Hores més tard, i a mesura que els cossos policials han assegurat la zona, els confinats han anat sortint de mica en mica, en el sentit contrari a la Rambla.

A la mitjanit encara es traslladaven persones per la Rambla, custodiades pels Mossos. Entre els confinats hi havia persones que han viscut en primera persona l’atropellament. A prop de la zona dels fets també es trobaven dos regidors del Grup Municipal de Ciutadans, Paco Sierra i Koldo Blanco, que han assegurat haver ajudat persones ferides. Els veïns d’edificis propers a la Rambla només hi han pogut accedir amb l’acompanyament policial.

Segons alguns testimonis, s’han sentit trets tot i que Mossos d’Esquadra han descartat que s’hagi produït un tiroteig.

També s’han viscut moments de tensió als entorns, com prop del centre comercial El Corte Inglés.

La policia ha activat el dispositiu per a casos d’atemptats i ha recomanat a la ciutadania que es comuniqui via xarxes socials per evitar col·lapsar les línies telefòniques.

Els agents han activat controls en diversos accessos i sortides de la ciutat com l’avinguda Meridiana o la ronda de Dalt, on s’han registrat llargues cues de fins a nou hores
.

A causa de l’acció, el govern municipal ha suspès totes les activitats lúdiques a l’aire lliure, inclosa la Festa Major de Gràcia, on s’ha fet un minut de silenci per les víctimes. Diversos teatres de la ciutat, com el Versus Teatre, han suspès les funcions.

L’Ajuntament ha activat els serveis i el Pla d’emergències municipal i diversos membres del govern s’han dirigit a la conselleria d’Interior per reunir-se i avaluar la situació. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha suspès les vacances i ha tornat a Barcelona per coordinar els serveis d’emergència a la ciutat.