Només una setmana abans dels atemptats de la Rambla i Cambrils, el CNI controlava amb tot detall els moviments i les converses dels joves deixebles de l’imam de Ripoll. El segon capítol de la investigació destapada pel diari Público i el periodista Carlos Enrique Bayo aporta detalls d’un informe reservat del servei d’intel·ligència espanyol que recull com en els dies previs als atemptats s’estaven escoltant, analitzant i transcrivint totes les converses que feien els joves gihadistes radicalitzats a través dels telèfons mòbils i també les seves cerques a internet.

L’informe mostra un relat minut a minut del viatge a París que van fer Omar Hychami i Younes Abouyaaqoub entre l’11 i el 12 d’agost del 2017, només cinc dies abans dels atemptats. I també impressions sobre les converses que van mantenir amb els seus telèfons, en converses en les quals no va participar l’imam de Ripoll i que, per tant, no procedien d’escoltes al telèfon del confident.

Totes les dades de cada pas

Els joves de Ripoll no tenien antecedents policials, i tot i així, els serveis secrets els tenien punxats els telèfons mòbils i prenien nota de cada moviment que feien i cada conversa que tenien. L’informe en recull exemples com “va buscar per internet aquell mateix dia l’Hotel Ibiscus, en el qual no van arribar a allotjar-se”, “dues comunicacions fetes per Mohamed Hychami assenyalen que tenia coneixement dels detalls del viatge”, o “Younes Abouyaaqoub talla les frases per no revelar detalls de les seves activitats concretes”.

Segons el diari, aquest procediment forma part dels “controls d’intel·ligència més exhaustius, que requereixen recursos materials i humans importants “. Tot i això, afegeix, “la cèl·lula gihadista encara no estava identificada com a tal en els fitxers policials antiterroristes” quan quedaven cinc dies per als atemptats.

La fitxa de l’imam confident es va esborrar l’endemà dels atemptats

El diari Público també assegura en l’article que la fitxa d’Es Satty com a informador del CNI va existir fins al dia 18 d’agost i que no es va esborrar de les bases de dades de la intel·ligència espanyola fins a l’endemà dels atacs. Aquesta acció només es pot fer des de la seu central dels serveis secrets a Madrid, segons assegura el diari. També avança que ha pogut reconstruir tota la trajectòria de l’imam com a confident: com el van captar, les qüestions que va delatar i com va ser col·locat a Ripoll. I anuncia que ho publicarà en properes edicions.