Josep Lluís Trapero ha confirmat la connexió entre els fets de Barcelona, Cambrils i Alcanar. “Treballem amb la hipòtesi que aquests atemptats es preparaven des de fa temps en el domicili d’Alcanar”, ha dit. L’explosió de la nit de dimecres a dijous, segons la policia, va fer canviar els plans als presumptes terroristes perquè el material amb què suposadament volien atemptar va quedar destruït. El que no ha pogut confirmar Trapero és des de quan s’estaven maquinant els atacs, però sí que creuen que la deflagració va fer precipitar l’acció terrorista. Entre la runa es va trobar almenys una persona i la policia treballa ara per determinar si les restes biològiques localitzades aquest divendres pertanyen a un segon cadàver.

Pel que fa a la investigació, els Mossos se centren ara a identificar les persones que es movien al domicili d’Alcanar, els terroristes abatuts a Cambrils (tres dels quals ja han estat identificats) i els que van llogar els almenys tres vehicles utilitzats en els diferents actes. En aquest sentit, Trapero ha advertit que l’operació continua oberta i que “es poden produir noves detencions en les pròximes hores”.

De moment, hi ha quatre persones arrestades. Una és l’home que va resultar ferit en l’explosió d’Alcanar i els altres tres han estat localitzats a Ripoll. Tres dels detinguts són de nacionalitat marroquina i l’altre és un espanyol nascut a Melilla. Tots tenen entre 21 i 34 anys. “Cap d’ells no té antecedents per delictes terroristes”, ha assegurat Trapero, que ha subratllat que “no constaven en cap de les bases de dades policials de sospitosos per terrorisme” i que, com a molt, alguns tenien antecedents per delictes comuns.

Un altre dels focus de la investigació és identificar els cinc presumptes terroristes abatuts durant un tiroteig a Cambrils, després que un vehicle se saltés un control policial i envestís alguns ciutadans. Els homes portaven cinturons que simulaven ser explosius, que han resultat ser falsos, i a dins del cotxe es van trobar destrals i ganivets.

En canvi, el que, “a priori”, la policia no relaciona directament amb l’atac de Barcelona és l’incident amb un vehicle que va saltar-se un control policial a la Diagonal. El cotxe es va trobar, més tard, a Sant Just, amb el cadàver d’un home a l’interior. De moment, ho estan investigant com un fet paral·lel.

L’autor material de l’atropellament a la Rambla no està identificat

Trapero ha assegurat que es desconeix la identitat del conductor de la furgoneta que va atacar a la Rambla. Segons el major dels Mossos, “s’està treballant en les empremtes dactilars trobades a la furgoneta“, cosa que serà clau per identificar-lo.

Entre les persones que s’estan investigant hi ha Moussa Oukabirel germà  petit de Driss Oukabir, que ahir va ser detingut a Ripoll pels Mossos d’Esquadra després de comprovar que les seves dades havien estat utilitzades per llogar la furgoneta que va ser utilitzada per a l’atac. Tot i això no està confirmat quina va ser la seva implicació en els atemptats.