(ACN) La fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, ha assegurat aquest dimarts que la persecució de la multireincidència en els furts lleus a la capital catalana s’hauria d’acompanyar d’una reforma legislativa que permetés castigar més durament aquests petits delictes. Actualment els delictes lleus de furts no es poden penar més que amb multes perquè no es poden acumular encara que l’infractor hagi estat condemnat nombroses vegades per fets similars. Per això, la fiscalia creu que és necessària una reforma legislativa que permeti castigar amb més “severitat” l’acumulació de condemnes per furts lleus.

En la Junta Local de Seguretat de Barcelona de divendres passat es va abordar aquesta problemàtica i en les declaracions públiques d’alguns polítics va semblar que jutges i fiscals podrien fer més per reduir el problema. Talón, que no era en la reunió, ha volgut explicar que des del 2017 la multireincidència és molt difícil d’aplicar en els furts lleus perquè el Tribunal Suprem va fer-ne una interpretació restrictiva.

Per això, des d’aleshores no es poden acumular els antecedents per aquests delictes i imposar condemnes més greus. “No podem fer més del que diu la llei, i la solució és una reforma legislativa, que depèn de la voluntat política, al Parlament, per portar-ho al Codi penal”, ha explicat en declaracions a l’ACN. Segons ella, només caldria afegir una breu frase a l’article 235.1.7 del Codi penal per convertir l’acumulació de delictes lleus de furt en un delicte menys greu.

El delicte continuat o el grup criminal

Sobre la possibilitat d’intentar condemnar els furtadors per delicte continuat o grup criminal i aplicar penes més altes i ordres d’allunyament, Talón diu que és “complicat”. “Per poder demostrar el delicte continuat has de tenir diversos fets, i la Llei d’enjudiciament criminal obliga la policia que en el moment en què té constància d’un delicte, aixequi un atestat i ho porti al jutjat; no es poden retenir per fer una acumulació, aquesta solució no és possible”, explica.

Per condemnar per un delicte de grup criminal, Talón explica que és difícil demostrar davant d’un jutge que hi ha una organització estructurada darrere dels furtadors, perquè calen proves que les persones treballin amb la mateixa finalitat i conjuntament per obtenir beneficis econòmics. Fins ara no s’ha pogut aplicar, tot i que no ho descarta en un futur.

Absència a la junta de seguretat pel llaç groc

Talón també ha volgut justificar la seva absència en la reunió de la Junta Local de Seguretat de divendres. Ha explicat que la presència del llaç groc al balcó de l’Ajuntament simbolitza que hi ha presos polítics a l’estat, cosa que ella nega perquè si no hi hauria més independentistes a la presó. Però ella no seria contrària a assistir a la junta si es convoqués en un edifici sense llaç groc, i tampoc no es molestaria si algun dirigent polític portés el llaç groc a la solapa.