La música, especialment en viu, és un dels sectors més castigats per la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19 i des que es va decretar el confinament de la població, el 13 de març, sales, escoles musicals, artistes i personal tècnic veuen amb preocupació el seu futur. El Govern ha anunciat un paquet de mesures destinades a pal·liar els efectes de la crisi en el sector cultural amb una partida pressupostària de 38 milions d’euros per a la música i les arts escèniques. I avui mateix, l’Ajuntament de Barcelona ha fet públiques noves mesures per donar suport al teixit cultural de la ciutat, amb una inversió de 1.670.000 euros, que s’afegeixen als 1.830.000 euros del primer pla de xoc aprovat al març. El pla inclou la creació de tres espais de música en directe per a aquest estiu al Fòrum i a l’Anella Olímpica, i convertir la sala BARTS en la Casa de la Música de Barcelona a partir de l’abril del 2021.

Aquestes noves aportacions no han aconseguit mitigar la incertesa del sector, que continua demanant més solucions concretes per reprendre l’activitat i sobreviure la crisi.

La Plataforma de Sales de Concerts (PSDC), que representa més de 270 sales privades de música, ha demanat al govern central, a través d’un comunicat, abordar conjuntament els problemes derivats de la crisi i aclarir el nou full de ruta per a les sales, ja que ha qualificat les mesures restrictives aplicades en les fases de la desescalada de confuses i inviables.

Els festivals, alguns dels quals ja han anunciat la cancel·lació o han estat ajornats, també continuen en espera de decrets governamentals que facilitin la supervivència del sector i afectin el mínim possible el seus treballadors.

Mentre ha durat el confinament, s’han popularitzat els concerts per “streaming” a través de les xarxes socials però els artistes recorden que aquesta és la feina de la qual subsisteixen i que ha de ser remunerada. Agents de la cultura i la música en viu veuen com aquesta situació s’allarga i, sense garanties per part de les autoritats, veuen amb preocupació el seu futur laboral. Per això, han començat a sorgir algunes propostes per alleugerar la crisi a la qual es veu abocada el sector de la música.

Unió de Músics Professionals

12 associacions sindicals i professionals de músics, que representen més de 7.500 artistes i autors de tot l’estat, han decidit sumar forces mitjançant la constitució de la Unió de Músics Professionals. Els principals objectius de la UMP són els següents:

  • Defensar els drets dels músics tenint en compte les diferents realitats dels professionals, ja siguin treballadors per compte d’altres, autònoms, creadors o autors.
  • Impulsar mesures concretes en matèria laboral, de Seguretat Social i fiscal per aconseguir un marc normatiu nou sota l’esperit de l’Estatut de l’artista aprovat pel Congrés dels Diputats.
  • Protegir i promoure els artistes i autors nacionals demanant per a això mesures legals per a festivals, sales i auditoris que disposin de qualsevol mena de finançament públic.
  • Analitzar els avanços i millores que es produeixin en el pla internacional i molt concretament en l’àmbit de la Unió Europea, per avaluar la conveniència d’aplicar-les al marc estatal.

La cultura no se suspèn, es prorroga

L’Acadèmia Catalana de la Música, l’ARC (Associació Mànagers, Promotors i Representants de Catalunya), Cultura en Lluita, l’ACIMC (Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica), l’AMJM (Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya), l’AMT (Associació de Músics de Tarragona), MUSICAT (Associació Professional de Músics de Catalunya) i l’SBB (Societat de Blues de Barcelona) signen un manifest conjunt per demanar responsabilitat i sensibilitat a les administracions públiques, especialment als ajuntaments, per mitigar la crisi del sector de la música en viu. Podeu llegir el manifest complet i signar-lo a la pàgina web Cultura en Lluita. Les propostes bàsiques són les següents:

  • Que es mantinguin les partides pressupostàries destinades a cultura i festes dels pressupostos municipals.
  • Que no es resolguin els contractes o compromisos de les actuacions i que s’ajornin a una altra data de l’any en curs (per a l’artista, ajornar-ho a l’any vinent fa insostenible la seva situació econòmica actual).
  • Que, davant la impossibilitat d’ajornar les actuacions a una data del mateix any i com estan fent alguns ajuntaments, les administracions públiques paguin el preu del contracte en concepte d’indemnització.

Colectivo Músicxs BCN: microconcerts kilòmetre 0

Una setantena de músics independents han presentat una proposta a l’Ajuntament per mantenir el teixit de la música en viu i flexibilitzar les condicions per tocar al carrer. Molts d’aquests músics treballaven sense contracte o amb contractes puntuals i no poden accedir a cap ajuda governamental. Les quatre línies bàsiques de la proposta són les següents:

  • Crear un registre municipal de músics i facilitar permisos perquè puguin tocar al carrer, de moment de dos en dos, mantenint les distàncies de seguretat i respectant els espais ja cedits a músics amb permisos previs.
  • Establir sinergies amb els centres cívics perquè programin concerts dins la seva àrea d’influència i ajudin a mantenir les mesures de seguretat del públic (mascareta obligatòria, distància de seguretat, sense marxandatge ni intercanvi de diners o objectes).
  • Subvencionar o incentivar els bars amb terrassa i els mercats de pagès perquè organitzin concerts amb dos músics a partir de la fase 3 de la desescalada. Organitzar, quan la crisi pandèmica ho permeti, concerts amb menys de 50 espectadors a parcs i jardins de la ciutat.
  • Regularitzar la situació contractual i el cobrament dels espectacles mitjançant una cooperativa de músics.

SOS escuelas privadas de música y artes (Xarxa Espanyola d’Escoles de Música)

La REEM, a la qual pertany el Taller de Músics, ha elaborat un manifest, que es pot signar mitjançant la plataforma Change.org, per donar veu a les escoles, professorat i estudiants i demanar a les administracions públiques una sèrie de mesures per pal·liar els efectes de la crisi. Les més destacades són les següents:

  • Que el Govern declari bé social i de primera necessitat l’educació artística i la cultura, com ja s’ha fet a França, Alemanya o Portugal.
  • Que es rebaixi l’IVA del 21 al 4 % a qualsevol manifestació artística relacionada amb la música i les arts en general.
  • Que es posi en marxa un sistema d’ajudes i subvencions per evitar el tancament d’escoles artístiques o adaptar-ne els espais a les noves mesures de seguretat.
  • Facilitar una fórmula de centres concertats i de beques per ajudar les famílies que vulguin triar aquesta formació musical (l’oferta educativa pública no cobreix la demanda d’aquest tipus de formació).

Tothom a casa, i la música a la plaça

Miquel Abras va ser el protagonista del primer concert Tothom a casa, i la música a la plaça!, que es va realitzar l’1 de maig des del terrat de La Fàbrica Celrà amb motiu de la festa major. U98 Music planteja als programadors d’ajuntaments, festivals i festes majors un format de concerts en “streaming”, però des d’un escenari i amb codis d’accés al veïnat de proximitat. Es tracta d’un model d’actuació amb tres objectius bàsics:

  • Recuperar en certa mesura el caixet dels artistes.
  • Tornar als programadors municipals el seu rol de dinamitzadors culturals.
  • Reprendre l’activitat laboral de tècnics de so i personal de producció.

ARC

L’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya considera que les reivindicacions del sector de la música continuen essent essencials, sobretot si es té en compte que actualment tan sols l’empresa privada està arriscant-se per sortir del pou. Per això, el sector de la música continua fent aquesta sèrie de reivindicacions:

  • Instar al govern de la Generalitat de Catalunya a prendre mesures immediates que complementin les mesures adoptades fins ara, que consideren totalment insuficients.
  • Instar els governs locals a no suspendre, a executar els pressupostos previstos i no derivar-los a les programacions del proper exercici.
  • Instar a prendre mesures que facilitin la recuperació de les activitats per aquest 2020 i a preveure les conseqüències doblement negatives pel 2021 i prendre les mesures necessàries amb més antelació.
  • Reclamar al Govern de Catalunya destinar aquest 2021 el 2% dels pressupostos a Cultura, amb especial compensació per a les empreses amb pèrdues al 2020.
  • Instar al Govern a planificar la reestructuració integral del sector i a destacar-se per prendre mesures que li són factibles per tenir les competències de Cultura.
  • Com a reivindicació històrica, també reclama al Govern i a la Conselleria de Cultura a treballar transversalment amb les altres conselleries que afecten el sector de la música, com la de Turisme o la d’Economia i a fer partícip al propi sector abans de prendre decisions que els afecten.