Els jutges ja poden dictar ordres de desnonament des d’aquest dijous, després que s’hagi aixecat la suspensió de terminis processals que el Govern espanyol va decretar el 14 de març amb la declaració de l’estat d’alarma. Arran d’això, la PAH i altres entitats han convocat una protesta durant aquesta jornada davant de la Ciutat de la Justícia. Volen que es paralitzin els desnonaments en un moment de gran vulnerabilitat per a moltes famílies, fins que no hi hagi alternatives.

Ara bé, el Govern espanyol va aprovar un reial decret llei el 2 d’abril amb una moratòria per a la suspensió de desnonaments fins al 2 d’octubre en el cas dels llogaters que pugin justificar una baixada d’ingressos per l’emergència del coronavirus. Aquesta moratòria no satisfà el col·lectiu i demana que s’estengui a totes les famílies vulnerables, afectades o no per la pandèmia, i als qui tenen una hipoteca també. Asseguren que hi ha molta gent que treballava sense contracte laboral i que ara no té feina i no poden justificar la baixada d’ingressos i, per tant, no queden emparats per la llei.

Explica la PAH que “s’ha habilitat parcialment el mes d’agost com un mes hàbil de l’11 al 31 d’agost, quan en altres ocasions era únicament per a actuacions urgents. Era l’únic mes de l’any en què no es produïen comitives judicials”.

La protesta es fa de forma simultània a diferents ciutats de l’estat.

Precisament, fa unes hores que la Justícia ha reprès la seva activitat amb una muntanya de feina per fer. Durant els mesos de confinament s’han hagut de suspendre 75.000 judicis i des del TSJC i el deganat de Barcelona reclamen més efectius per mitigar un col·lapse que sembla inevitable.