Amb els resultats definitius proclamats per la Junta Electoral, s’ha produït una variació de més de 850 vots en els suports rebuts per les principals candidatures a Barcelona. Quins partits han guanyat i han perdut més? Ja sabem que la diferència mínima aconseguida la nit electoral entre el PSC, a la segona posició, i Barcelona en Comú, a la tercera, de 141 vots es va eixamplar fins als 342 amb el recompte definitiu.

Tal com es veu en el gràfic d’aquest article, mentre la candidatura de Jaume Collboni va guanyar 188 vots en la revisió que va fer la Junta Electoral, la d’Ada Colau en va perdre 13.

Xavier Trias va ser el cap de llista a qui més va beneficiar l’escrutini general, ja que va sumar 244 vots respecte als resultats obtinguts durant la nit electoral. La CUP i Ciutadans, per contra, van ser els partits que van ser revisats a la baixa, amb pèrdues de 128 i 132 vots.

Precisament Vox, que va continuar demanant una nova revisió a la Junta Electoral Central que també va desestimar, va sumar 53 vots.

Què revisa la Junta Electoral?

A les eleccions municipals no hi ha vot estranger i, per això, la nit electoral acaba amb l’escrutini al 100 %, és a dir, no s’introdueix cap nou vot el dia del recompte definitiu, cinc dies després de les eleccions. Ara bé, es poden produir errors en les actes de les meses. Per això la Junta Electoral revisa el cens de cada mesa i aquestes actes.

També resol les al·legacions sobre vots nuls. Es pot donar el cas que els membres de la mesa hagin considerat que un vot no era vàlid però que la Junta conclogui que es tractava d’un error i que hi havia una clara intenció de votar una candidatura. És per aquest motiu que hi ha paperetes que poden passar de la pila dels nuls a la de les candidatures.

Quines diferències hi ha entre els resultats provisionals i els definitius en unes eleccions?
L’escrutini comença en el precís moment que tanquen els col·legis electorals. Ara bé, no és fins setmanes després que en sabrem els resultats definitius.

Xavier Trias, guanyador de les eleccions, però Collboni, alcalde

Amb 149.479 vots la candidatura de TriasxBCN ha estat la més votada. Si bé és cert que el guanyador del 2023 és el que ha aconseguit menys suports en tota la història de les eleccions de la democràcia a Barcelona.

Tot i això, segons la llei del règim electoral, la LOREG, en el cas de les eleccions municipals, si no hi ha una majoria alternativa, el candidat de la llista més votada es converteix automàticament en alcalde.

En un gir de guió conegut el mateix dia del ple d’investidura, Jaume Collboni va aconseguir els suports de BComú i el PP per ser investit nou alcalde de Barcelona.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?

Comparteix a: