Queden només 20 setmanes per a una de les cites polítiques més importants de l’any: les eleccions municipals. Els candidats a ocupar l’alcaldia de Barcelona no s’han volgut perdre els Tres Tombs de Sant Andreu, una de les tradicions obligades de l’agenda de la ciutat. Ada Colau, i Jaume Collboni ja van participar a la festivitat del 2017, però també s’hi han pogut veure cares noves com Ernest Maragall, d’ERC; el popular Josep Bou, que agafa el relleu d’Alberto Fernández Díaz o Neus Munté, del PDeCAT, tot i que no està confirmada com a cap de llista.

Com sol ser habitual quan la festivitat dels Tres Tombs coincideix amb any electoral, tal com va passar l’any 2015, els candidats valoren la situació política a la ciutat i la gestió de l’actual govern municipal. La connexió del tramvia per la Diagonal, la gestió de la seguretat, la falta d’habitatge, la irrupció de Vox a les eleccions de Barcelona i la possibilitat de fer un “cordó sanitari” per aïllar l’extrema dreta són alguns dels temes que hi ha sobre la taula.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Consulta els candidats per Barcelona a les eleccions municipals del 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/candidats-eleccions-municipals-2019-barcelona/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

L’acte també ha comptat amb la presència de l’actual líder del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, tot i que ja se sap que no repetirà a les pròximes eleccions municipals. Qui sí que presenta candidatura, amb el suport de Ciutadans, és Manuel Valls, però ha estat un dels pocs candidats que no ha assistit a la 92a edició dels Tres Tombs de Sant Andreu, igual que Jordi Graupera, de Primàries Barcelona.

Colau espera que ERC doni suport a la connexió del tramvia

Dies abans de la festa dels Tres Tombs, l’alcaldessa Ada Colau i el candidat d’ERC Ernest Maragall van abordar la connexió del tramvia. La reunió no va servir per concretar cap acord. Per això, Colau espera que finalment els republicans donin suport al projecte, que considera beneficiós per a la mobilitat de la ciutat i per contribuir a una reducció de la contaminació. Maragall no ha avançat quina serà la seva posició respecte a la connexió del tramvia per la Diagonal.

Ernest Maragall als Tres Tombs

Maragall, sobre un pacte amb Colau: “La distància és explícita”

Colau ha reiterat la necessitat que els partits progressistes “s’entenguin” per assegurar el canvi. Ciutadans, PSC i PP intueixen un possible pacte entre els comuns i Esquerra Republicana i, per això, han centrat les seves crítiques en la proximitat que, diuen, té l’alcaldessa amb els partits independentistes. ERC no dona per fet el pacte. De fet, Ernest Maragall afirma que “avui la distància és explícita” amb Colau, tant pel que fa a projecte de ciutat com al “d’afirmació de país”. L’alcaldable per Esquerra assegura que la ciutat no avançarà amb “piruetes electorals” i insta Ada Colau a explicar què ofereix, “després de quatre anys de gestió desafortunada“.

Maragall també ha tingut paraules per la situació de presó dels líders independentistes, que ha definit d’injusta i terrible.

El PSC proposa 1.000 nous agents de la Guàrdia Urbana per millorar la seguretat

El socialista Jaume Collboni ha centrat el seu discurs en la seguretat, que considera un dels principals problemes de Barcelona. Ha anunciat que el Grup Municipal del PSC proposarà convocar un mínim de 1.000 noves places d’agents de la Guàrdia Urbana per garantir així “la seguretat i convivència als barris”. Considera que, sovint, el govern d’Ada Colau “ha girat l’esquena” a la policia de la ciutat.

Jaume Collboni als Tres Tombs de Sant Andreu

Munté, encantada que Forn sigui candidat del PDeCAT

Neus Munté, del PDeCAT, també ha criticat que la seguretat a Barcelona no millora. Tot i haver guanyat les primàries del partit, encara no se sap qui serà l’alcaldable del partit. Joaquim Forn pren força com a candidat del PDeCAT. Munté diu que estaria “encantada” que Forn finalment decidís encapçalar la llista per a les municipals.

El PP ha estat preguntat per la irrupció de Vox a les eleccions municipals. L’alcaldable popular Josep Bou s’ha limitat a dir que “tots els partits constitucionalistes” tenen dret a presentar-se, i no ha volgut descartar un pacte de la dreta com el que es va produir a Andalusia. Aquest escenari sembla difícil que es produeixi a Barcelona, després que Valls lamentés el pacte amb Vox i digués que no pactarà mai amb populistes.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”L’agenda dels Tres Tombs a Sant Andreu 2019″ style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/agenda/tres-tombs-sant-andreu-2019/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

A la cavalcada de Sant Andreu de Palomar hi han anat altres personalitats polítiques municipals, com l’exalcalde Xavier Trias, i també de l’àmbit català, com el president del Parlament, Roger Torrent.

Xavier Trias als Tres Tombs de Sant Andreu