L’Enquesta de serveis municipals 2018 dibuixa dos grans problemes a l’alça entre els barcelonins: la inseguretat i l’accés a l’habitatge. Les dues preocupacions desbanquen qüestions que anys enrere eren al capdamunt del rànquing com el turisme o l’atur (cau del 2n al 8è lloc). Quan es pregunta quin és el problema més greu a Barcelona, el primer és l’accés a l’habitatge (12,8) —que dobla les mencions—, seguit del turisme (10,3) —que perd cinc punts respecte a l’any passat— i la circulació i el trànsit (7,4).

Ara bé, quan es pregunta quin és el problema més greu del barri, la inseguretat es posa al capdavant del rànquing (10,5), seguida de la neteja (7,6), el soroll (7,2) i l’accés a l’habitatge (6,6). A més, la inseguretat figura com a problema més greu en sis dels 10 districtes de la ciutat: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. El 2017 ho era només en tres districtes. En tots puja, excepte Sants, en especial a Horta i Ciutat Vella. En aquest últim, a més, la preocupació per les drogues creix (del 4,4 al 13,7 % de les respostes).

Pel que fa a la resta de districtes, a l’Eixample el que més preocupa és el turisme, a Gràcia ho és l’accés a l’habitatge, a les Corts, l’aparcament, i a Sarrià – Sant Gervasi assenyalen com a problema més greu els transports seguits de la circulació. Quan les dades es consulten per barris, tots els de Nou Barris diuen com a primera opció la inseguretat. Al Raval, les drogues (24,8) i la inseguretat (21,8) se situen com el primer i el segon problemes respectivament.

La ciutat empitjora

En l’Enquesta de serveis municipals també es pregunta sobre com perceben els barcelonins l’evolució de la ciutat. El 37,9 % creu que Barcelona ha empitjorat en l’últim any, mentre que un 34,8 % creu que ha millorat. El 23 % apunta que la ciutat està igual. Les dades s’han capgirat respecte a l’enquesta del 2017, en què eren més (37,1 %) els que creien que Barcelona havia millorat per sobre dels que apuntaven que havia empitjorat (30,7 %).

El govern Colau rep la millor nota

La percepció de la ciutat contrasta amb la puntuació que els enquestats donen a la gestió municipal. El govern d’Ada Colau obté un 6,5 de mitjana, la nota més alta des que es tenen dades (1998). A més, els barcelonins valoren positivament la gestió que el consistori fa dels diners. Un 48,6 % creu que es fa bé o molt bé, i un 22,8 % considera que es fa malament o molt malament.