El govern municipal vol reflotar la connexió del tramvia per la Diagonal, després que l’oposició tombés aquest projecte estrella de Colau l’abril passat. Amb les dades de l’últim Baròmetre semestral, que apunten un suport ciutadà del 63 % a la connexió del tramvia, l’executiu durà el debat al ple d’aquest gener per aconseguir el consens polític que no va tenir l’any passat.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha posat pressió als partits que hi van votar en contra, en especial a ERC. Sanz ha recordat que el Baròmetre revela que un 70 % dels votants republicans estan a favor de la connexió i que el Ple del Parlament, al novembre, va posicionar-s’hi a favor amb el suport d’ERC i Cs (que a l’Ajuntament hi va votar “no”).

Què diu el Baròmetre sobre el tramvia?

Tot i que la dada principal del Baròmetre és que un 62,9 % dels barcelonins estan d’acord a connectar els tramvies per la Diagonal, l’enquesta també analitza en detall què n’opinen els votants dels diferents partits. Els electors que tenen més consens en aquesta qüestió són els de la CUP, amb un 89,6 %, seguits dels de BComú, amb un 73,2 %.

Poc per sota hi ha els votants d’ERC, dels quals un 69,3 % en són partidaris, i els del PSC, amb un 67,1 %. Amb un aprovat just hi ha els electors de Cs, dels quals un 54,8 % veuen amb bons ulls la connexió dels tramvies, i del PDeCAT, un 50,1 %. En canvi, els votants del PP són els més reticents a fer aquesta connexió perquè només un 31,7 % l’aprova.

“És qüestió de voluntat política”

Janet Sanz no ha detallat de quina manera el govern municipal durà al ple la connexió del tramvia per la Diagonal, però ha dit que buscarà una fórmula diferent de la de l’any passat i ha deixat la porta oberta a fer-ho en forma de moció. En aquest sentit, ha dit que ara s’obre una oportunitat “per tirar endavant un acord polític” que possibiliti aquest projecte. I ha afegit: “Un cop Barcelona digui sí a la connexió, tot ve rodat”.

De fet, la titular de Mobilitat ha assegurat que “ja tenim tota la feina feta” i que existeix un ampli consens tècnic amb els estudis que es van elaborar fins que el ple de l’abril passat va tombar el tramvia per la Diagonal. Per això, ha dit, “és qüestió de voluntat política” a l’Ajuntament, perquè altres consistoris metropolitans també s’han posat al costat de connectar el Trambesòs i el Trambaix.

ERC, disposats a parlar-ne

El candidat d’ERC a l’alcaldia, Ernest Maragall, s’ha mostrat obert a parlar amb el govern Colau sobre la connexió del tramvia, però ha avisat que “no acceptarem a cegues ni frívolament propostes que no tenen concreció”. Maragall ha recordat que els republicans estan a favor de la unió dels tramvies “sense precipitació”. Per això, ha reclamat parlar del conveni pendent amb l’ATM, el cost econòmic…

Xavier Trias (PDeCAT) veu en l’anunci del govern “un intent desesperat” per tapar resultats negatius del Baròmetre. Trias ha insistit que hi ha més consens en el bus D30 a la Diagonal i ha reclamat que es provi aquesta opció. Carina Mejías (Cs) ha dit que la proposta del govern busca “salvar la cara d’una gestió fracassada” i hi veu “oportunisme electoral”. La líder de Cs creu que el tramvia no té consens polític ni acord tècnic ni social.

Des del PSC reclamen a Colau que no utilitzi el tramvia com a arma electoral i que només el porti al plenari si té una majoria assegurada. Els socialistes també veuen en l’anunci del govern “una cortina de fum per tapar els desastrosos resultats de gestió” del Baròmetre.

Un dels suports que l’executiu ja té garantits és el del regidor no adscrit, Joan Josep Puigcorbé. L’abril de l’any passat, quan formava part del Grup Municipal d’ERC, hi va votar en contra, però ara en un tuit s’ha mostrat partidari de votar-hi a favor.