És el primer dia d'aquest tot just estrenat 2015 en què la plana política municipal es deixa veure públicament. Però les cares habituals a la tribuna, l'espai privilegiat des d'on segueixen la festivitat, podrien canviar l'any vinent, o se n'hi podrien afegir de noves. Si es compleix el que de moment pronostiquen els sondejos, les eleccions municipals sacsejaran el mapa de colors municipals amb l'entrada de formacions que s'hi presenten per primer cop. Davant del repte, des de Convergència diuen que compten amb l'aval que suposa la feina ben feta. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Amb ganes de continuar transformant aquesta ciutat, amb ganes de tornar a posar la prioritat, on l'hem tingut sempre, en la lluita contra la crisi econòmica." El líder popular també defensa el treball durant tot aquest temps. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Les eleccions municipals no es guanyen en 15 dies de campanya o mesos abans de precampanya, es guanyen si has estat capaç de treballar durant quatre anys de forma intensa per la teva ciutat, pels barris." En canvi, des d'Iniciativa han criticat la gestió feta per l'actual govern, que consideren que ha posat en venda la ciutat amb la connivència dels populars. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Barcelona ha estat i ha de seguir sent un espai de ciutadania i convivència, no una plataforma d'aterratge per al negoci privat que és en el que la volgut convertir Xavier Trias." Altres dos noms importants de cara a les municipals de Barcelona, Alfred Bosch, per Esquerra; i Jaume Collboni, pel PSC, també hi han estat presents. S'estrenen com a candidats, tot i que el socialista no és nou en la festa dels Tres Tombs. Amb matisos diferents, han posat l'accent en la crisi i els temes més socials. JAUME COLLBONI, candidat a l'alcaldia pel PSC "El principal repte que té la ciutat de cara al futur és la situació econòmica, l'atur i una ciutat que s'ha tornat hostil, moltes vegades, als propis barcelonins." ALFRED BOSCH, candidat a l'alcaldia per ERC "Tenim l'obligació d'establir com a prioritat el que és generació d'ocupació." Amb les eleccions d'aquí a quatre mesos, comença el compte enrere per una campanya en què la lluita entre candidats no serà tan dolça com la batalla de caramels dels Tres Toms.

Acompanyada del regidor de Sant Andreu, Raimon Blasi, la segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, ha dit que l’any polític es presenta “amb molta il·lusió i una empenta especial”. Segons Recasens, l’alcalde l’encara “amb l’aval de la feina feta i amb ganes de seguir transformant la ciutat” durant el proper mandat municipal. Pel que fa a l’àrea econòmica que ella gestiona més directament, Sònia Recasens ha dit que vol continuar treballant per generar ocupació, perquè “no hi pot haver progrés social sense progrés econòmic”.

Visió radicalment oposada és la que ha donat Jaume Collboni, que és el primer cop que participa als Tres Tombs des que va ser escollit com a alcaldable socialista. Segons Collboni, durant els darrers quatre anys “Barcelona ha funcionat per inèrcia i no ha solucionat els problemes dels ciutadans”, que entén que són sobretot l’atur i la manca de recursos per part dels més desafavorits. Per a l’any que comença, Collboni ha dit que seguirà fent el mateix que durant els darrers mesos: “donar més poder de decisió als ciutadans” i treballar per fer “una Barcelona més assequible per a tothom”.

El president del Grup Municipal d’ICV, Ricard Gomà, ha insistit que, després de quatre anys de govern de CiU amb el rerefons de les polítiques del PP, han augmentat les desigualtats a la ciutat. Segons Gomà, el govern de Xavier Trias s’ha enfocat només sobre el centre de la ciutat i ha deixat de banda els barris que més ho necessitaven, com ara la Trinitat Nova o el Bon Pastor, per parlar només dels més propers a Sant Andreu. “Trias ha fet polítiques per posar la ciutat a la venda, per davant de les necessitats dels ciutadans”, ha declarat Gomà. L’ecosocialista creu que hi ha una alternativa per reconstruir els serveis públics, combatre l’atur i reduir dràsticament el trànsit per evitar la contaminació. Gomà ha plantejat la gratuïtat del transport públic.

Els líders del PP i d’ERC a Barcelona han parlat en clau més catalana. Alberto Fernández Díaz ha dit que el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria de deixar una mica de banda la campanya electoral i centrar-se a resoldre els problemes dels catalans. “Ell viu en un altre món com si fos un extraterrestre aliè a allò que està succeint al món, com ara el terrorisme gihadista o la crisi econòmica”, ha declarat el president del Grup Municipal del PP i candidat de nou a les properes eleccions municipals.

El nou alcaldable d’ERC, Alfred Bosch, ha assegurat que el seu partit està d’acord “fins a l’última coma” amb la proposta d’Artur Mas de concórrer a unes eleccions catalanes plebiscitàries. Bosch ha demanat la convocatòria urgent d’aquestes eleccions i ha reconegut que “podríem haver-ho fet millor”. També s’ha referit als atemptats de París i, pel que fa al seu projecte per a la ciutat, ha proclamat que és el de “la Barcelona d’èxit i la llibertat social”, basada sobretot en la igualtat d’oportunitats per a la gent.