L’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat que al ple del 25 de gener a l’Ajuntament de Barcelona portarà una declaració institucional de rebuig al judici del procés. Colau ho ha dit després de visitar, aquest divendres a la tarda, els polítics i líders independentistes que són a la presó de Lledoners. Per l’alcaldessa, el judici al Tribunal Suprem “es basa en acusacions infundades que mai no s’han produït i en condicions injustes”.

Colau ha explicat que ha parlat d’aquesta declaració, que vol “solemne”, amb els grups municipals del PDeCAT i ERC i que buscarà més suports perquè creu que tant si s’és independentista com si no “cal rebutjar aquesta situació de repressió perquè és una vulneració de drets fonamentals”. La declaració a l’Ajuntament arribarà pocs dies abans del trasllat dels presos a Madrid després que el Tribunal Suprem hagi demanat que hi siguin ja l’última setmana de gener.

“Els hem vist forts i ferms”

Ada Colau ha explicat que ha pogut veure tots els polítics i líders independentistes de Lledoners. “Els hem vist forts i serens”, ha dit l’alcaldessa, que ha afegit que estan “indignats per un judici que es produirà en condicions que no són justes”. Colau ha comentat que alhora ha vist els presos “amb ganes d’explicar la seva versió dels fets”. El tinent d’alcalde Jaume Asens ha criticat que el Suprem demani el trasllat dels presos “de forma tan anticipada” quan encara no ha fixat data de judici.

“Si Forn és candidat, farem una campanya neta”

L’alcaldessa ha dit que amb Joaquim Forn han comentat la possibilitat que sigui candidat a l’alcaldia però que “encara no està decidit”. Ada Colau ha expressat que si finalment és candidat farà “tots els esforços” perquè ho sigui “amb totes les garanties” dins la situació limitada que tindrà per fer “una campanya el més neta possible”. “Ens hem entès i ens entendrem si finalment és candidat”, ha conclòs.

Més d’una visita a la presó

L’alcaldessa ha visitat els presos independentistes en diverses ocasions. L’última va ser a finals del 2018 també a Lledoners, quan es va trobar amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Mesos abans, l’agost del 2018, va ser també a la presó del Bages per veure’s amb Joaquim Forn i Oriol Junqueras, i al juliol es va reunir amb Jordi Cuixart. A tots ells els va visitar també quan eren a la presó d’Estremera i Soto del Real, a Madrid, el març de l’any passat.

Però Colau també ha fet visites a l’exconsellera Dolors Bassa i a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Les va anar a veure quan eren a la presó d’Alcalá-Meco, a Madrid, i l’octubre de l’any passat es va reunir amb Forcadell a la presó del Catllar. Després de la visita d’aquest divendres a la presó de Lledoners, l’alcaldessa ha explicat que la setmana vinent anirà a veure també Forcadell i Bassa.