El govern de la Generalitat avançarà aquest dimecres les restriccions que s’aplicaran per frenar l’increment de contagis de coronavirus. La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que contindran tant recomanacions com mesures d’obligat compliment i que aniran encaminades a reduir la mobilitat i la interacció social. Budó ha descartat el confinament perimetral i ha dit que, de moment, les mesures tindran una durada de 15 dies.

En la roda de premsa posterior al consell executiu, Budó ha explicat que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha traslladat les mesures al govern i que ara s’estan “treballant amb els diferents sectors afectats”. La consellera ha assegurat que la situació és molt preocupant i que es considera “l’inici de la segona onada”. També ha afirmat que, si ho consideren necessari demanaran al Govern espanyol que apliqui l’estat d’alarma. Un supòsit, però, que ara mateix el govern no preveu.

Descartat el confinament perimetral

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que la intenció del govern és que les restriccions entrin en vigor aquest divendres i ha indicat que afectaran la mobilitat i sectors com el de la restauració, tot i que no ha entrat en més detalls.

En declaracions a RAC1, ha reconegut que les mesures seran “contundents”, però ha descartat confinaments perimetrals, perquè Catalunya està ara en l’inici del creixement de casos després de setmanes d’estabilització. “La nostra aposta és per una intervenció contundent, amb sacrificis personals però el més retallada en el temps possible”, ha assenyalat.

Ramentol ha argumentat que si s’actua de manera precoç i contundent, creix exponencialment el grau d’efectivitat de les mesures. Ara s’estan treballant amb els diferents sectors implicats, però ja ha donat a entendre que la restauració en serà un, ja que és un dels llocs on es produeix més interacció social. En tot cas, ha volgut diferenciar la gestió catalana de la pandèmia de la de la Comunitat de Madrid, on “van tard i han quedat curts”.

Pel que fa a les universitats, ha insistit que no es tancaran, sinó que es treballarà perquè les classes teòriques es facin de forma telemàtica per reduir així la mobilitat associada, objectiu principal de les mesures que s’aprovaran en la resolució que prepara el govern. “Es tracta de tenir una tardor pitjor per tenir un millor hivern. Tot el que no fem ara ho haurem de fer després i més augmentat”, ha resumit.

La repercussió assistencial es comença a notar

Ramentol ha explicat que amb aquest inici del creixement, la repercussió assistencial ja es comença a notar, amb increments en els llits de crítics i en els hospitalitzats en general. També es comencen a atendre més pacients a les urgències, però ha insistit que la situació no és la del març, perquè l’epidèmia se segueix de molt més a prop i el pacient que es diagnostica no té “res a veure”.

Entre les causes d’aquest increment, hi ha situat un component de “relaxament de la ciutadania”, i ha indicat que tot i que a Barcelona hi ha mesures restrictives des del juliol, no s’ha salvat d’aquesta pujada de casos.