La Generalitat podria limitar l’aforament de bars, restaurants i terrasses al 30 % aquest dimecres, segons ha afirmat la directora de Barcelona Oberta, Núria Paricio, en una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, per evitar la propagació del coronavirus. Paricio ha explicat que aquesta és la mesura que es diu “als passadissos” i ja ha advertit que són límits “absolutament inviables per a qualsevol bar o restaurant”.

El Procicat està reunit aquest dimecres al matí per acordar les restriccions a Catalunya per frenar la segona onada de coronavirus. Paricio ha reconegut que són restriccions difícils, perquè “sembla que estem posant la salut al damunt de l’economia o l’economia al damunt de la salut”. Tot i això, ha afegit que “hem de valorar molt quines són les mesures que es prenen perquè no afecti d’una manera letal l’economia“.

Tant Paricio com el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, han advertit que el 30 % d’aforament obligarà molts empresaris a tornar a posar treballadors en ERTO i, en alguns casos, creuen que els empeny al tancament. “A mi el que em fa por és que sigui un ‘game over’, a veure si a partir d’aquesta crisi moltes empreses liquidaran la seva relació laboral i econòmica”, ha dit Puig.

“Efecte dòmino” a la resta de comerç

Tant Paricio com Puig han coincidit en què les restriccions a bars i restaurants afecten també la resta de comerços perquè hi ha un “efecte dòmino”. Per Paricio, és tracta d’una “sensació”: “Ens han tancat, això està molt malament, no surto de casa”. “Al final la compra és un fet emocional”, ha reblat Puig.

Tot i això, han reconegut que la situació no afecta igual tots els barris i que al centre i a l’Eixample és on les botigues estan patint més els efectes econòmics. Per sectors, els que ho estan notant menys són els relacionats amb la llar, merceries, alimentació i noves tecnologies. “Tot allò que significa fer vida a casa està funcionant bé, la resta és un desastre”, ha dit Paricio.

Salvar Nadal

“M’agradaria entendre que aquetes mesures es prenen per prevenir Nadal, que puguem tenir un Nadal comercialment i familiarment còmode”, ha dit Puig, que espera poder “salvar” una de les èpoques de l’any més fortes per al comerç. Al centre, en canvi, Paricio creu que “punxarem”, igual que consideren que els sopars i trobades col·lectives en bars i restaurants “es poden donar per perduts”.