L’Ajuntament de Barcelona posarà fi aquest octubre a la renda municipal d’inclusió que ha donat en els darrers dos anys a prop d’un miler de famílies vulnerables de l’Eix Besòs. En l’actualitat, la xifra de famílies beneficiàries és d’unes 550. Durant aquest temps, han rebut una renda mitjana de 480 euros al mes per unitat familiar, condicionada a polítiques actives d’inclusió sociolaboral. A la prova pilot s’hi han destinat 16 M €, cinc dels quals s’han finançat amb fons europeus.

L’objectiu de la renda municipal, dins el projecte europeu B-Mincome, era veure si un ajut com aquest podia servir per reduir els indicadors de pobresa. Els resultats encara són prematurs, però l’Ajuntament sosté que la renda municipal ha tingut “un efecte significatiu” en el benestar de les famílies, s’ha reduït la probabilitat de patir malalties mentals i s’apunta que rebre aquesta renda no desincentiva la recerca de feina.

A les famílies que s’han beneficiat de la renda municipal se’ls farà ara un acompanyament individual perquè puguin sol·licitar altres prestacions socials. És el cas, per exemple, de la renda garantida de ciutadania, que atorga la Generalitat. La tinenta d’alcalde Laura Pérez ha reclamat un desplegament “més efectiu” d’aquesta renda perquè arribi a més famílies, com les que deixaran de cobrar l’ajut municipal.

La continuïtat del rec, la moneda ciutadana

Un part dels diners (25 %) que han rebut les famílies beneficiàries de la renda municipal era en recs, la moneda ciutadana que busca fomentar el comerç de proximitat als barris del Besòs. Fins ara ja s’hi han adherit uns 200 establiments. El director d’Innovació Social de l’Ajuntament, Lluís Torrens, ha explicat que es vol donar continuïtat al rec amb campanyes de promoció del comerç de barri.