El Ple de Barcelona ha acordat rebutjar la sentència del procés i demanar la llibertat dels presos independentistes. ERC i JxC han dut al plenari, de forma conjunta, una proposició per “exigir la posada en llibertat immediata dels presos polítics” i “denunciar la regressió de drets i llibertats”. A més, el text també reconeix que “Catalunya té dret a l’autodeterminació” i que cal “vetllar perquè la ciutadania es pugui mobilitzar contra la sentència”.

La reacció política a la sentència del procés ha arribat al plenari ordinari del mes d’octubre perquè l’alcaldessa, Ada Colau, va decidir suspendre una sessió extraordinària que havia de debatre exclusivament aquesta qüestió. El ple d’octubre, a més, s’ha celebrat la setmana següent als aldarulls arran de les manifestacions contra la sentència.

BComú i el PSC tornen a votar per separat

Ernest Maragall (ERC) i Elsa Artadi (JxC) han defensat el rebuig a la sentència del procés perquè “la justícia espanyola és més espanyola que justícia”, en paraules d’Artadi. I ha afegit que el Tribunal Suprem “en lloc de fer una sentència, ha fet venjança”. En aquest sentit, Maragall  ha dit que “avui cridem com els ciutadans ‘llibertat presos polítics!’ perquè ens escoltin” des de les presons.

BComú ha votat a favor del text d’ERC i JxC. De fet, els dos grups independentistes han treballat fins a l’últim moment un text de consens per aconseguir, com a mínim, el suport dels comuns (que, inicialment, eren reticents amb la proposició). En canvi, l’altre soci del govern municipal, el PSC, hi ha votat en contraCs, el PP i BCN Canvi també han dit “no” al text de republicans i Junts.

Valls, als independentistes: “Heu fracassat”

El primer tinent d’alcalde socialista, Jaume Collboni, ha advertit que “les sentències són opinables”, però que “en un estat de dret com Espanya hi ha separació de poders”. En aquest sentit, Luz Guilarte (Cs) ha assegurat que “ser independentista no és delicte, però saltar-se la Constitució sí”, mentre que per Josep Bou (PP) ja proposta d’ERC i JxC és “una mostra més de la ràbia que els ha provocat el final del seu procés”.

Manuel Valls (BCN Canvi) ha tingut el discurs més dur contra l’independentisme: “Heu fracassat”, ha exclamat. Valls ha reblat que “no hi haurà independència, no hi haurà referèndum, i no hi haurà amnistia”, i ha acusat els partits sobiranitstes d’haver posat “en un cul de sac milers de catalans”.