LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de Drets Socials: "No és només donar uns diners, sinó també veure com acompanyem en temes de suport a nivell educatiu, a nivell de polítiques actives d'ocupació... I veure quin és l'instrument més efectiu per sortir de la pobresa. La idea és que puguem començar a posar-lo en marxa el segon semestre de 2017 i que al cap de dos anys es puguin veure ja els resultats."
La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, s’ha mostrat satisfeta amb aquest “reconeixement i finançament de la Unió Europea” i ha afirmat en aquest post al seu blog que el premi suposa “un impuls clau per fer realitat” un objectiu que el govern municipal té a llarg termini, que és la creació d’una “renda garantida de ciutadania a Barcelona“. El premi, al qual optaven 377 ciutats, servirà “analitzar quines són les formes més eficients per lluitar contra la pobresa urbana” i també posarà l’accent a estudiar que “les persones perceptores de la renda guanyin autonomia”.
Més enllà de dotar 1.000 famílies amb aquesta renda, Laia Ortiz ha destacat que la prova pilot suposa una novetat en combinar l’ajut econòmic amb diferents polítiques socials, com projectes educatius o d’inserció laboral. Per tal de determinar quina és la política que millor funciona per eradicar la pobresa, les famílies es dividiran en 5 grups: un d’ells només rebrà la renda i els altres la combinaran amb serveis.
Les famílies participants seran, majoritàriament, de l’eix Besòs perquè per a Ortiz, “avui l’eix Besòs és el corredor de la pobresa no de Barcelona, sinó de Catalunya”. Totes elles disposaran d’una aplicació de mòbil per tenir línia directa amb els serveis municipals.
La tinenta d’alcalde de Drets Socials també ha criticat la inacció de la Generalitat en la creació d’una renda mínima garantida. Tot i que ha ha traslladat la responsabilitat de fer-la a l’administració catalana, Ortiz ha afirmat que “en el mentrestant hi ha una situació d’emergència social a la ciutat a la qual cal donar-hi resposta”.