La implementació d’aquesta prestació arriba mesos després que s’engegués una ILP (iniciativa legislativa popular) que va tenir el suport de 120.000 signatures.

Les persones beneficiàries de l’ajuda podran cobrar fins a 414 euros mensuals amb un suplement de 150 euros en funció del compromís amb el pla d’inserció laboral o inclusió social. La llei preveu que aquesta quantia augmenti progressivament fins a l’any 2020, en què aquelles persones que rebin el subsidi cobraran el 100 % de l’índex de renda de suficiència de Catalunya, estimat en 664 euros mensuals.

Per sol·licitar la renda, els possibles beneficiaris hauran de demanar cita prèvia al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que ja n’ha programat més de 500 des del mes d’agost. D’altra banda, a partir d’aquest divendres les 27.000 persones que cobren la renda mínima d’inserció (426 euros), passaran a cobrar la renda de garantia ciutadana de forma automàtica.

Els requisits per rebre aquesta renda inclouen que els beneficiaris siguin majors de 23 anys, no hagin disposat d’ingressos, rendes o recursos mínims durant els darrers sis mesos i no rebre tampoc  cap prestació residencial. És necessari estar empadronat a Catalunya i haver-hi residit durant 24 mesos consecutius. En quedaran excloses aquelles persones que tinguin més propietats que l’habitatge habitual.