El Ple de Barcelona ha aprovat de forma provisional les ordenances fiscals per al 2020, que preveuen un increment de la majoria d’impostos i taxes municipals. L’abstenció d’ERC i Junts per Catalunya ha estat clau per facilitar el tràmit, que culminarà al desembre amb l’aprovació definitiva. Els grups independentistes posen, així, la primera pedra per a una entesa pel pressupost del 2020 amb el govern de BComú i PSC.

El govern municipal planteja un augment de l’IBI del 5,46 %, de l’impost de circulació i del d’obres. També proposa un increment de la taxa de terrasses (en alguns casos quadruplica la quota actual), la grua municipalles àrees verda i blava. La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha dit que hi ha taxes congelades des del 2010 i que la voluntat és fer front a l’emergència climàtica i garantir un espai públic de qualitat. Ballarín ha allargat la mà als grups per “seguir treballant” la proposta.

“Abstenció crítica”

Des d’ERC, Jordi Castellana ha justificat l’abstenció per continuar negociant amb el govern. “Hem vingut a ser l’impuls de la ciutat”, ha dit Castellana, que ha recordat la proposta d’ERC per aplicar un recàrrec a la taxa turística o la nova taxa que gravarà els operadors de comerç electrònic. La líder de JxC, Elsa Artadi, ha dit que fan “una abstenció crítica” perquè les ordenances fiscals “no enforteixen l’activitat econòmica i les famílies”.

Rebuig frontal de Cs, PP i Valls

Els grups de Cs, el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra. “És un ‘impostàs’ en tota regla”, ha denunciat Luz Guilarte (Cs), que ha recriminat al govern que incrementi la taxa de les terrasses després de reduir-les i que “els comandos separatistes” les cremin, en al·lusió als aldarulls postsentència.

El popular Josep Bou ha alertat d’un “afany recaptatori com el dels últims anys” que ha fet de Barcelona “la ciutat amb els impostos i les taxes més altes”. El líder de BCN Canvi, Manuel Valls, ha dit que les ordenances fiscals tindran “un impacte negatiu en el pitjor moment” i ha qualificat la proposta “d’error econòmic i estratègic”.