Es dirigeixen cap al curs de gestió de l'economia familiar. Són membres d'alguna de les 950 famílies que han estat escollides per formar part de la prova pilot del Suport Municipal d'Inclusió. Totes elles reben de mitjana 570 euros mensuals, que complementen amb altres ingressos, però l'ajuda varia en funció de cada situació. En aquesta classe hi ha famílies de sis membres amb ingressos que amb prou feines superen els 900 euros. Totes les famílies estan ateses pels serveis socials de l'Ajuntament i s'hi adhereixen a través de cursos i projectes sobre foment del treball, economia cooperativa i de participació comunitària. Des del desembre i fins al maig ja s'hi han invertit més d'un milió i mig d'euros, i la prova s'allargarà fins al desembre del 2019. L'objectiu és saber si aquesta ajuda mensual pot contribuir a sortir de la pobresa les famílies i dinamitzar l'economia dels barris.

Gairebé 1.000 famílies de l’eix Besòs reben una renda municipal per complementar els seus ingressos. L’anomenat Suport Municipal d’Inclusió és una ajuda complementària, part de la qual prové d’una subvenció de la Unió Europea. La mitjana de l’ajuda econòmica és de 570 euros i vol ajudar a cobrir les necessitats bàsiques a la ciutat, sense comptar l’habitatge. En alguns casos, com el de Baró de Viver, la renda està condicionada a participar en un programa de plans d’ocupació i de participació comunitària.

La majoria de les famílies participa en diferents programes de l’anomenat B-Mincome. Un exemple és el curs de gestió de l’economia familiar que s’ha fet aquest dimarts al matí a Baró de Viver; una qüestió de la qual en tenen experiència els assistents. Alguns d’ells formen part d’una família amb sis membres i que amb prou feines ingressa 900 euros al mes.

Posar fi a la pobresa i millorar l’economia dels barris

El Suport Municipal d’Inclusió és una prova pilot que es farà fins al 2019 i té un pressupost de 13 milions d’euros. Es tracta d’un estudi en què participen diferents grups de recerca per determinar quines són les ajudes que poden col·laborar a posar fi a la situació de pobresa de les famílies i millorar l’economia dels barris.

Aquesta renda municipal es complementa amb formació d’ocupació i amb cursos per donar eines per crear cooperatives o negocis de caràcter social. Altres usuaris beneficiaris de la renda són convidats a participar en activitats de barri i a proposar-hi millores. Això sí, encara ha d’engegar la línia d’ajudes en política d’habitatge.

570 euros d’ajut per a les famílies

La mitjana de l’ajuda econòmica per família d’aquesta prova pilot és de 570 euros. Aquesta quantitat, però, depèn de cada situació i es revisa cada mes. Per exemple, es calcula quin és el mínim necessari per viure a cada unitat familiar. Un cop obtinguda la xifra, la família rep aquest complement. En total hi ha set treballadors socials pels 10 barris de l’eix Besòs que participen en el B-Mincome. Tots ells donen atenció social i seguiment per a les famílies que ho vulguin.

La majoria de famílies beneficiàries de la renda tenen fills menors d’edat a càrrec. També són una fotografia fidel del perfil que atenen els serveis socials d’aquests barris.

El rec, pendent d’arribar a l’eix Besòs

Algunes de les famílies que reben ajudes municipals podran fer servir aviat el rec, la moneda ciutadana. Es tracta d’una iniciativa que vol fomentar les compres en el petit comerç. Estava previst que el rec arribés al maig als barris de l’eix Besòs, però finalment l’aplicació s’ha retardat.