950 famílies amb almenys un membre a la família d’entre 25 i 60 anys es beneficien des del desembre del suport municipal d’inclusió (SMI). Es tracta d’una renda garantida que es distribueix a 3.761 persones dels barris del Besòs que ja reben algun tipus d’ajuda social municipal, i que no arriben a uns ingressos mínims. Aquestes noves ajudes formen part del projecte B-mincome, una prova pilot que s’allargarà fins al desembre del 2019 finançada majoritàriament amb fons europeus. L’objectiu és veure si una renda garantida i universal pot servir per reduir els indicadors de pobresa i dinamitzar socioeconòmicament algunes zones de la ciutat. En aquest cas l’Ajuntament ho està provant als 10 barris de l’Eix Besòs.

De mitjana la renda que es dona és de quasi 570 euros per família. Un 40 % dels beneficiaris són nens i un 60 % del total són persones d’origen estranger. El projecte B-mincome, en què s’inclou l’SMI, està finançat en un 80 % per fons europeus, un 17 % per l’Ajuntament i un  3 % per diverses entitats i grups d’estudi. A més de l’ajuda econòmica per a necessitats bàsiques, els participants del projecte també fan cursos de formació, feines sociolaborals, treballs comunitaris i altres activitats per arrelar-se al barri. Part de la prestació es donarà amb la moneda virtual municipal, el rec.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, espera que aquest projecte pilot serveixi per generar “un canvi de paradigma amb les polítiques de redistribució”.