El ple ordinari d’octubre a l’Ajuntament de Barcelona ha estat marcat per la sentència del procés i el debat de les ordenances fiscals per al 2020. La majoria de regidors han rebutjat la sentència del procés, amb els vots favorables de BComú, ERC i JxC. També s’ha aprovat provisionalment la proposta ordenances fiscals gràcies a l’abstenció dels grups independentistes, que d’aquesta manera han obert la porta a la pujada de taxes i impostos el 2020.

La majoria del ple rebutja la sentència

La majoria del ple ha rebutjat la sentència del procés i ha demanat la llibertat dels presos independentistes condemnats per sedició. El debat s’havia d’haver fet la setmana passada en un ple extraordinari, però l’alcaldessa, Ada Colau, va decidir desconvocar la sessió pels aldarulls que hi va haver a la ciutat. La proposta presentada conjuntament per JxC i ERC ha tirat endavant amb el vot favorable de BComú.

  • BComú ✅ A FAVOR. Els comuns consideren que la sentència és “absolutament injusta” i han demanat crear nous espais de diàleg.
  • PSC ❌ EN CONTRA. Jaume Collboni demana obrir una nova etapa i “no repetir errors”.
  • ERC ✅ A FAVOR. Ernest Maragall ha animat a cridar “llibertat presos polítics” perquè els presos ho escoltin des de les presons.
  • JxC ✅ A FAVOR.  Elsa Artadi ha dit que el Suprem “en lloc de fer una sentència, ha fet venjança“.
  • Cs ❌ EN CONTRA. La presidenta Luz Guilarte creu que la proposició és “profundament contrària a la democràcia”.
  • PP ❌ EN CONTRA. Josep Bou considera que l’independentisme ha rebut un “bany de realitat”.
  • BCN Canvi ❌ EN CONTRA. Manuel Valls ha defensat la “resposta democràtica” de l’Estat davant del procés.

Ordenances fiscals: aprovació provisional

El Plenari ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals per al 2020, que inclouen una pujada de taxes i impostos com ara l’IBI, les àrees verda i blava, la grua o la taxa de terrasses. Només han obtingut el vot favorable del govern municipal, amb l’abstenció d’ERC i JxC.

  • BComú i PSC ✅ A FAVOR. La regidora de Comerç, Mercat i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha parlat d’un pressupost per al 2020 “ambiciós” que aportarà 82 milions d’euros més a Barcelona per fer front a l’emergència climàtica i potenciar l’activitat econòmica.
  • ERC 🔳 ABSTENCIÓ. El regidor Jordi Castellana ha cridat a “treballar” les pròximes setmanes per arribar a un acord amb el govern.
  • JxC 🔳 ABSTENCIÓ. Elsa Artadi ha dit que el seu grup fa una abstenció “crítica” i demana dialogar per aprovar definitivament les ordenances fiscals.
  • Cs ❌ EN CONTRA. La presidenta, Luz Guilarte, qualifica l’increment de taxes d’un “‘impuestazo’ en tota regla” que farà més difícil viure a Barcelona.
  • PP ❌ EN CONTRA. Josep Bou creu que les ordenances fiscals proposades perjudicaran les rendes més baixes i les petites empreses.
  • BCN Canvi ❌ EN CONTRA. Manuel Valls creu que la pujada de taxes i impostos tindrà un impacte negatiu davant de la “recessió econòmica” prevista.

Les abstencions d’ERC i JxC han mostrat el camí per a una entesa pressupostària d’aquests grups amb el govern (BComú i el PSC). Els quatre partits ja es van posar d’acord al setembre per reclamar un recàrrec a la taxa turística.

Rebuig a fer d’acusació particular contra els detinguts

Els incidents de la setmana passada als carrers de Barcelona han irromput al ple amb Cs i el PP. Ciutadans ha demanat que l’Ajuntament es personi com a acusació particular contra els detinguts pels aldarulls. La proposta també ha defensat l’actuació de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra i ha denunciat la manca d’una “resposta contundent” contra els fets violents per part del govern municipal. La proposició de Cs ha estat rebutjada.

  • BComú i PSC ❌ EN CONTRA. Albert Batlle l'”actitud responsable davant d’aquesta crisi” per part del govern municipal.
  • ERC ❌ EN CONTRA. Jordi Coronas ha demanat deixar de criminalitzar els joves i el retorn al diàleg.
  • JxC ❌ EN CONTRA. Neus Munté diu que hi ha un “competició ferotge” entre Cs, PP i Vox per veure “qui arrossega més vots”.
  • Cs  ✅ A FAVOR. Luz Guilarte lamenta que Colau està “al costat dels falsos pacifistes” i que el PSC “s’hi posi de perfil i calli”.
  • PP ✅ A FAVOR. El que s’ha viscut a Barcelona després de la sentència “no va ser una protesta pacífica”, segons Josep Bou.
  • BCN Canvi ✅ A FAVOR. Manuel Valls critica les comparacions entre l’actuació de la policia i la dels “violents”.

Condemna dels fets violents

El Partit Popular ha reclamat condemnar els fets violents. És la primera vegada en aquest ple municipal d’octubre que els dos partits de govern han votat diferent. La proposta del PP ha estat rebutjada per la majoria de regidors.

  • BComú ❌ EN CONTRA. El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha demanat discutir sobre les actuacions policials que, creu, han estat abusives.
  • PSC ✅ A FAVOR. Jaume Collboni vol que tots els grups que defensin la labor dels cossos policials.
  • ERC ❌ EN CONTRA. El portaveu Jordi Coronas ha dit que és més important el “cost humà” dels aldarulls i les actuacions policials que el cost material.
  • JxC ❌ EN CONTRA. Jordi Martí ha afirmat que les accions violentes han estat “minoritàries”.
  • Cs 🔳 ABSTENCIÓ. Paco Sierra ha dit que es tracta d’una “proposició descafeïnada”.
  • PP ✅ A FAVOR. Bou demana responsabilitzar del cost dels aldarulls als “actors polítics i materials”.
  • BCN Canvi ✅ A FAVOR. Manuel Valls ha demanat “seny” als partits i respectar les resolucions judicials.

Medalles d’Or al Mèrit Cívic a Miquel Valls i Aladino Nespral

Els grups municipals han aprovat per unanimitat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Miquel Valls, expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona que va morir el setembre als 75 anys. Els partits han destacat la llarga trajectòria de Valls al capdavant d’aquesta institució, així com la seva implicació en la internacionalització de l’economia de la ciutat.

Per altra banda, el ple municipal també ha atorgat una altra medalla de ciutat a Aladino Nespral per reconèixer la seva tasca en l’impuls de l’anomenat Gaixample i en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI. Aquest honor màxim també ha rebut el suport de tots els partits del consistori.

El relleu de Joaquim Forn

El d’aquest divendres és el primer ple sense Joaquim Forn (JxC) com a regidor després que la sentència del Suprem l’hagi inhabilitat per ocupar un càrrec públic durant 10 anys i mig. Abans de la sessió, Francina Vila ha pres possessió del càrrec de regidora de JxC per rellevar Forn al grup municipal.

Francina Vila (JxC) pren possessió

Mesures de govern

El ple ha començat amb la presentació de les mesures de govern. La primera ha estat la de l’impuls de les indústries creatives. El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha proposat convertir el Disseny Hub Barcelona (DHUB) en el centre neuràlgic del sector a la ciutat, així com dotar-lo de governança. La segona mesura de govern ha estat el pla per prevenir l’addicció al joc, que afecta sobretot els joves. Gemma Tarafa, regidora de Salut, ha especificat alguns dels punts d’aquest pla: prohibir obrir nous locals de jocs i apostes, prohibir la publicitat a la xarxa del transport metropolità i a la via pública i desenvolupar un programa específic de prevenció del joc patològic a les escoles de Barcelona.