L’any passat ja ho van detectar, però no ha estat fins ara que, amb noves xifres, ho han corroborat. La Creu Roja alerta d’un altre tipus de pobresa, la intermitent. La diferencia de la pobresa crònica perquè, en aquest cas, es tracta de persones que aconsegueixen sortir d’una situació de vulnerabilitat però que, per alguna raó, al cap d’un temps hi recauen. Segons l’entitat, de cada 10 usuaris que el 2018 van deixar de necessitar ajuda i van sortir de la pobresa, dos hi han tornat.

És la principal conclusió que s’extreu del 12è estudi de l’Observatori de l’organització i, si ampliem la perspectiva a dos anys, les dades encara són més preocupants: per cada 12 persones que consoliden la seva recuperació, n’hi ha 21 que tornen a recaure. El document, que parteix d’una mostra de 877 enquestats atesos per la Creu Roja, posa de manifest que els qui es troben en situació de pobresa “intermitent” són “extremadament fràgils”.

Els perfils més vulnerables: les dones i els majors de 50 anys

Segons Pilar Millán, responsable de l’Observatori de la Creu Roja de Catalunya, trobar una feina continua sent “condició indispensable” per sortir de la pobresa, malgrat que, lamenta, la precarietat laboral actual ho posa difícil. Els grups més vulnerables a caure en la pobresa crònica són els majors de 50 anys i les dones. Segons el text, el 62 % de persones entre els 50 i els 59 anys necessita ajuda de manera continuada, i el percentatge s’eleva al 75 % si parlem de majors de 60 anys.

De l’estudi es desprèn que un 29 % d’usuaris continua necessitant suport de l’organització tot i tenir feina. D’altra banda, revela que d’entre les persones que presenten una situació més cronificada, el 68,8 % són dones i el 31,2 %, homes. A més, les famílies monoparentals tenen més tendència a dependre d’ajuts i, per tant, tenen més obstacles per recuperar-se en comparació amb la resta de famílies amb infants que atén l’entitat.

La Renda Garantida de Ciutadania, insuficient

Per últim, el document de l’Observatori de la Creu Roja critica el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) Reconeix que la implantació d’aquest dret social ha millorat, però lamenta que més del 80 % de les persones que reben la RGC encara no poden cobrir les despeses bàsiques de la llar. Per tant, conclou que la renda garantida “no és suficient per garantir les necessitats bàsiques” a Catalunya.