Les dades avalen la consolidació del rec (recurs econòmic ciutadà) com a sistema d’intercanvi social i de proximitat a Barcelona. Ja fa sis mesos que aquesta moneda ciutadana virtual circula pels 10 barris que formen l’Eix Besòs i uns 600 usuaris la utilitzen com a sistema de pagament a les compres quotidianes. Nou Barris n’encapçala el nombre d’usuaris. Els comerços de proximitat que participen en l’intercanvi han ingressat 2.288 recs de mitjana durant aquests primers mesos de circulació del rec. En total, s’han creat ja 341.458 recs i s’espera arribar al 600.000 a l’octubre.

Usuaris satisfets

El rec és una moneda exclusivament digital i es pot fer servir amb aplicació mòbil, targeta de pagament o pàgina web. És complementària i equivalent a l’euro, és a dir, cada rec té el valor d’un euro. La majoria dels usuaris que fan servir el rec provenen del B-Mincome, un projecte pilot que lluita contra la pobresa i la desigualtat a zones desafavorides. Un 25 % de la renda mínima garantida que reben cada més és en recs. A aquests usuaris s’hi sumen també una part de ciutadans que fan servir el rec per fomentar i donar suport a l’economia social i local. “Comença a haver-hi ja una part significativa de ciutadans que comencen a canviar euros per recs des de l’aplicació. Ho pot fer qualsevol persona que estigui interessada a participar en aquesta moneda ciutadana”, comenta Martí Olivella, coordinador del rec. Una enquesta que han respost 232 usuaris particulars del rec mostra que el 82,76 % estan satisfets amb el funcionament de la moneda social.

Els comerços de proximitat hi guanyen

La xarxa del rec disposa d’un total de 173 comerços i parades de mercat que accepten el rec com a mètode de pagament. En una enquesta feta a 76 comerços, els comerciants que estan satisfets amb el funcionament del rec són un 80,26 %. “He guanyat uns quants clients que no tenia d’aquí del barri”, comenta Cristina Soria, una de les botigueres de Ciutat Meridiana adherides al rec.

Els recs es queden i circulen als barris

Una dada important és l’augment d’un 29 % de la recirculació de recs respecte al primer mes. La recirculació del rec afavoreix el comerç de proximitat i fa que els diners circulin i es quedin al barri. Aquest tipus de monedes enforteixen a més les xarxes entre veïns i veïnes, entitats i comerços. Es tracta d’un benefici per al barris que molts comerciants tenen molt clar. “Aplico la mateixa filosofia i compro amb els recs que em paguen perquè en ser un benefici en àmbit de barri crec que ha de continuar circulant”, explica José Antonio Márquez Fernández, un dels comerciants que accepten recs.

Les entitats se sumen a la iniciativa

També s’han començat a adherir al rec entitats com per exemple el Casal de Barri Besòs i Vallbona Viu. L’Ajuntament està fent un treball personalitzat d’informació a les entitats per tal que se sumin a la xarxa del rec i així poder arribar a més usuaris.